gastronot

yeme-içme kültürüne dair...

Fotoğrafım
Ad:
Konum: İstanbul, Türkiye

Merhaba, ben Bahar Yaka. 36 yıllık hayatımın 24 yılını doğduğum şehir olan İzmir'de geçirdim. Yemek yapmayı ve yemeyi çok seven, her öğünün adeta ritüel olduğu bir ailede büyüdüm. Herkesin bulunmak için büyük özen gösterdiği akşam yemeklerinin, geç vakit yapılan pazar kahvaltılarının tadı hala damağımdadır. Balkan kökenli bir ailenin 2. kuşak İzmir'lisi olarak, damağım hem Akdeniz mutfağının eşsiz lezzetleriyle tanıştı hem de Trakya mutfağının ot kokulu yemeklerinden tattı. Böylece yemek ve içmek hayatta en çok sevdiğim şeylerin başında yeraldı. Yaşım ilerledikçe şarapla tanıştım. Hatta tanışmakla kalmayıp kendi şarabımı yapmaya başladım. Şarabın en yakın dostu olan peynir ise, asla vazgeçemeyeceklerim arasındaydı. Her yeni tadın içindekini keşfetmek ve onu denemek en büyük hobilerimden oldu. Bu site sayesinde de bildiklerimi sizlerle paylaştım.

Salı, Mart 21, 2006


Ve Hayyam dile gelmiş...
“Dünyada akla değer veren yok madem,
Aklı az olanın parası çok madem,
Getir şu şarabı, alın aklımızı,
Belki böyle beğenir bizi el alem!”

Ömer Hayyam’ın bu esprili rubaisi ile başlamak istedim şarapla ilgili yolculuğumuza. Çünkü Hayyam, şaraba en çok önem veren kişilerden olmuştur, tarih boyunca. Onun bilgeliği, yeteneği, aydınlığı hep şarapla beslenmiştir. Her ne kadar yemek kültürümüze, sofralarımıza yeni yeni katılmaya başlasa da, yeni neslin şaraba gecikmiş ilgiyi esirgemeyeceğine inancım sonsuz.
İyi ve güzel olan her şeyde olduğu gibi şarap da, çok uzun süren ve çok zahmetli bir süreçten sonra sofralarımıza ulaşıyor. Öyle ki, içtiğiniz iyi bir şarabın her yudumunda bu emeği, bu sabrı, bu tutkuyu hissedebiliyorsunuz. Bir üzümün, üzüm olabilmek için bağlarda bağcıyla yaşadığı maceraları, bağcının üzümü adam etmek için sürdürdüğü disiplini anlatmak öyle birkaç cümleye sığmıyor maalesef.
İyi bir şarap için iyi bir üzüm gerekiyor önce. Çok zahmetli bir iş üzüm yetiştirmek. Emeğinizi toprağın kaprisli kollarına bırakıyorsunuz, onu güneşin sımsıcak samimiyetinde ısıtsın istiyorsunuz. Sonra haylaz yağmur, doğru zamanda yağsın diye dua ediyorsunuz. Çünkü sonbaharda bağınızı, o sihirli lezzet tanecikleriyle bezenmiş görmek istiyorsunuz. Yaprakların arasından size bakan her salkım, bunca emeği, sabrı, yorgunluğu unutturuveriyor.
Sonra bağbozumu geliyor ve her tekine tutkuyla bağlandığınız inci taneleri bir bir yuvadan uçuyor, sihirli bir iksir olmak için… Ama biliyorsunuz ki, yetiştirdiğiniz her üzüm tanesi bir gün şarap olup, dost sofralarda sıcak sohbetlere dönüşecek, sevgileri birleştirecek, barışın habercisi olacak. İşte o zaman değiyor bunca zahmete.
İnsanoğlunun tarıma başlamasıyla hemen hemen aynı zamana denk gelir üzüm ve şarapla buluşması. Kafkaslarla Mezopotamya arasında kalan bölgede doğup, kısa zamanda Anadolu’nun her noktasına yayılmış ve zamanla soluğu Akdeniz’de almıştır. Akdeniz kültürü ve mutfağı ile o denli özdeşleşmiştir ki, Akdeniz insanı şarabı, evinden, sofrasından, mahzeninden eksik etmez olmuştur.
İnsanoğlu şaraba öylesine önem vermiş ki vaktiyle, savaş zamanı sığınak olarak inşa ettikleri yer altı şehirlerinde bile, şarabı muhafaza edecekleri yerleri düşünmeyi ihmal etmemişler.
Yazının başında da söylediğim gibi, bizim sofralarımıza yeni yeni katılmaya başlayan şarap, son zamanlarda birçok kişi için yeni bir hobi halini almıştır. Şarabın sadece şaraptan anlayanlarca tüketilebileceği ve bir burjuva içeceği olduğuna olan inanç yıkılmış ve her meraklı burun kendini, şarap kadehini koklarken bulmuştur. Bu da şarap kültürünün yaygınlaşmasına, Türk insanının şaraptan korkmamasına sebep olmuştur.
Yıllar önce Atina’da bir aile ziyaretinde içtim ilk “ev şarabını” ve hayran kaldım. Unutamadım yıllarca. En sonunda bir gün koyuldum kendi ev şarabı macerama… Acemi şansıyla sonuç mükemmele yakındı ama, zor inandırdım dostlarımı kendi yaptığıma. Sonra öğrendim ki yalnız değilmişim, çok varmış benim gibi kendi şarabına tutkun olan.

Daha nice şarap sohbetlerinde buluşmak ümidi ile, “evinizden sağlık, damağınızdan lezzet eksik olmasın.”




5 Comments:

Anonymous Adsız said...

Bahar Hanım,

Ben Emrullah Gümüştaş,
e-mail hesabımda hata var.
gumustas@ttnet.net.tr
Bilginize,

emrullah

4/03/2006 08:45:00 ÖS  
Blogger Damak Tadı said...

selamlar,
hayırlı kandiller diliyorum..

gül

7/27/2006 04:16:00 ÖS  
Blogger gastronot said...

Sevgili Gül,
Senin ve sevdiklerinin de kandili mübarek olsun. Sevgiler,
bahar

7/27/2006 06:30:00 ÖS  
Anonymous Adsız said...

Enjoyed a lot! Free webspace php mysol Weight loss subliminal cd Provide merchant account Lottery indiana power ball Where can i get proactiv solution Free mortgage loan leads Adderall anorexics Apple for the teacher area rug vw golf styling cialis online Online acyclovir rx Digital surveillance recording incorporating a business in utah

4/25/2007 03:06:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız said...

I have read so many content about the blogger lovers except this article is genuinely a fastidious piece of writing, keep it up.


Also visit my web page ... cheap xbox 360 giveaway
Also see my web site - free xbox,free xbox360,cheap xbox,cheap xbox360,xbox for free,xbox 360 for free,xbox giveaway,xbox 360 giveaway,free xbox giveaway,free xbox 360 giveaway,get a free xbox,get a free xbox 360,get a free xbox360,get free xbox,get free xbox 360,get free xbox360,get a cheap xbox,get a cheap xbox 360,get a cheap xbox360,get cheap xbox,get cheap xbox 360,get cheap xbox360,win xbox,win xbox 360,win xbox360,win an xbox,win an xbox 360,win an xbox360,xbox for cheap,xbox 360 for cheap,xbox360 for cheap,cheap xbox giveaway,cheap xbox 360 giveaway,cheap xbox360 giveaway,xbox discount,xbox 360 discount,xbox360 discount,xbox discounts,xbox 360 discounts,xbox360 discounts

2/14/2013 07:11:00 ÖÖ  

Yorum Gönder

<< Home

Free Web Site Counter
Website Counter