gastronot

yeme-içme kültürüne dair...

Fotoğrafım
Ad:
Konum: İstanbul, Türkiye

Merhaba, ben Bahar Yaka. 36 yıllık hayatımın 24 yılını doğduğum şehir olan İzmir'de geçirdim. Yemek yapmayı ve yemeyi çok seven, her öğünün adeta ritüel olduğu bir ailede büyüdüm. Herkesin bulunmak için büyük özen gösterdiği akşam yemeklerinin, geç vakit yapılan pazar kahvaltılarının tadı hala damağımdadır. Balkan kökenli bir ailenin 2. kuşak İzmir'lisi olarak, damağım hem Akdeniz mutfağının eşsiz lezzetleriyle tanıştı hem de Trakya mutfağının ot kokulu yemeklerinden tattı. Böylece yemek ve içmek hayatta en çok sevdiğim şeylerin başında yeraldı. Yaşım ilerledikçe şarapla tanıştım. Hatta tanışmakla kalmayıp kendi şarabımı yapmaya başladım. Şarabın en yakın dostu olan peynir ise, asla vazgeçemeyeceklerim arasındaydı. Her yeni tadın içindekini keşfetmek ve onu denemek en büyük hobilerimden oldu. Bu site sayesinde de bildiklerimi sizlerle paylaştım.

Perşembe, Mart 23, 2006

Unutulan Tatlar-2

Sübye
Bahsedeceğim sübyenin, bildiğiniz kafadan bacaklı deniz hayvanı ile hiçbir alakası yok. Bu sübye, İzmir'e özgü ama maalesef birçok İzmir'linin dahi bilmediği yöresel bir içecek. Kavun çekirdeği ve şekerle yapılan bu nefis içeceği 7 yaşımdayken, Tire'li bir arkadaşımın evinde ilk ve son defa içmiştim. Tadını çok beğenmiştim ama utandığım için 2. bardağı isteyememiştim. Kelimenin tam anlamıyla damağımda kalan ve 25 yıldır hafızamda benimle yaşayan bir tat sübye. Çok zor da olsa bir tarif bulabildim ve gelecek ilk kavun zamanı deneyeceğim. Belki sizler de denemek istersiniz diye paylaşmak istedim.
Sübyenin yapılışı
Kabuklarından ayrılan kavun çekirdeklerinin iç kısımları 2 saat kadar suda bekletilir. Suyu süzülür ve çekirdekler büyükçe bir havanda yarım saat kadar dövülür (en zor kısmı bu olsa gerek). 1'e 1.5 oranında toz şeker eklenir ve şekerle birlikte dövülür. İçinde hiç çekirdek tanesi kalmayacak halde macun kıvamına getirilir. Bu hali yıllarca saklanabilir. Tüketmek istediğiniz zaman macundan bir miktar alıp soğuk su ile sulandırın. Macunun iyice erimesini sağlayın. Elde ettiğiniz macun-su karışımını bir bez yardımıyla süzün. Bu içeceği 8-10 saat içinde mutlaka tüketin. Süte benzer bir kıvamı, krem rengi ve enfes kavun aromasıyla tadına doyamayacaksınız. Afiyet olsun...

7 Comments:

Anonymous Adsız said...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it Employers email lists

2/05/2007 01:13:00 ÖS  
Anonymous Adsız said...

Looking for information and found it at this great site... »

2/06/2007 09:59:00 ÖS  
Anonymous Adsız said...

Wonderful and informative web site. I used information from that site its great. Dallas morning news basketball classic sarah irish body builder Diet drug supplement Farmers uion car insurance Mercury+auto+insurance jobs at atlantic southeast airlines Long island plastic surgeons list running hd tv Door ford supercrew 03 chevrolet silverado Death valley hiking Only gospel ringtones blackjack epson stylus c80 ink cartridges 15depression ultram Northern trust 401k plan E internet marketing online phone voice Where can i get livestrong bracelets

4/24/2007 07:29:00 ÖS  
Anonymous Adsız said...

Yard - check for ant hills or evidence of moles and other insects
that can damage your lawn. The heat from the air moves into the
cooled refrigerant. It's african american and roughly how large a new football; the actual converter operates if the machine is for the cool placing, and also the thermostat is set for a frigid temperatures.

my web-site :: nest thermostat review

5/28/2013 09:20:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız said...

The manufacturer claims if this can improve text entry speeds by 30%.
1 feels excellent within the hand not like the Motorola Xoom and the Acer Iconia A500.

"Many eyes will likely be on them to determine if they'll pull the rabbit out with the hat," Enderle
mentioned.

My website ... samsung galaxy tab

6/14/2013 02:37:00 ÖÖ  
Anonymous Obat Penghilang Plak Di Dinding Arteri said...

Thank you, the article is very petrifying, hopefully it can be useful for everyone.

Obat Penyakit Intususepsi
Obat Herbal Delirium
Obat Herbal Untuk Angioedema

12/04/2018 10:23:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız said...

1 feels excellent within the hand not like the Motorola Xoom and the Acer Iconia A500.
limelight stitched collection
limelight summer stitched collection 2021

6/04/2022 03:01:00 ÖS  

Yorum Gönder

<< Home

Free Web Site Counter
Website Counter