BİR YEMEK, BİR MARMELAT...
İşte benim bamya da böyle bir çabanın örneği, ama sonuç denemeye değer. Yapılışı ise çok basit.
Malzemeler :
1/2 kg İri Bamya
10-12 adet sarımsak
200 gr haşlanmış Nohut
2 adet olgun domates
1 çay kaşığı tarçın
tuz
zeytin yağı
Bamyaları yıkayıp ayıklayın. Bir tencerede zeytin yağında, soyulmuş sarımsakları hafifçe kavurun. Kabukları soyulmuş domatesleri doğrayıp ilave edin ve biraz suyunu çekinceye kadar pişirin. Bamyaları, nohutları, tarçını ve tuzu ekleyin. Çok az (100 ml. kadar) sıcak su ilave edip, kısık ateşte bamyalar pişinceye ve neredeyse tüm suyunu çekinceye kadar pişirin. Ilık olarak servis yapın...
Bu güzel eriklerle birkaç yıl önce tanıştım. İlk gördüğümde boyutlarından ötürü hiçbir şeye benzetememiş, satıcıya sormuştum. Erik deyince çok şaşırmış olmalıyım ki, adamcağız bir avuç ikram etti ve parasını bile almadı. Tadına bakmak için eve gelmeyi zor bekledim (annemin sözleri kulaklarımda çınladı "yıkamadan yeme sakın...").
Diğer eriklerden çok daha geç zamanda, Ekim ayında olgunlaşan, dışı kırmızı, içi sarı, küçük mü küçük bu erikler pek sulu olmasalar da oldukça lezzetliler. Neden sonra, İstanbul'da tanıştığım bu eriklerin babanın bahçesinde de olduğunu öğrendim. Seviyorum deyince, baba da bir kasa dolusu getirmesin mi? Bu kadar eriği ne yapalım diye düşünürken, marmelat yapmak aklıma geldi. Hemen az bir miktar denedim ve herkez çok beğendi. Yapılışı, kıvamı ve tadı kızılcığa çok benziyor. Bu lezzetli marmelat için, aşağıdaki sevimli eriklerden bulmanız yeterli...
1 kg toz şeker
1/2 limon suyu
200 ml içme suyu
Erikleri yıkadıktan sonra, tencereye alın ve suyu ilave edip, kısık ateşte kapağı kapalı olarak kaynatın. Çok kısa zamanda erikler yumuşayıp çekirdeğinden ayrılmaya başlayacaktır. Bu kıvama geldiğinde, kevgir yardımıyla kalın dipli çelik bir tencereye süzün. Kaşığın tersiyle kevgirin içindeki erik posasını sadece çekirdekler kalıncaya kadar ezin. Tenceredeki erik suyuna toz şekeri ilave edip kaynatmaya başlayın. En az bir saat kısık ateşte kaynayacaktır. Ara ara üzerinde oluşan köpüğü alın. Pişip pişmediğini anlamak için, kuru ve soğuk bir porselen tabağa bir damla marmelat damlatın. Eğer damla dağılmadan top gibi duruyorsa kıvamına ulaşmış demektir. Hemen limon suyunu ilave edin, karıştırıp 1 dk kaynatın ve ateşten alın. Sıcakken kavanozlara doldurun. Bu aşamada kıvamı size oldukça sulu gelecektir. Ama merak etmeyin. Meyve suyunu andıran bu kıvam, soğudukça koyulaşacak ve hatta bir gece sonra ne kadar koyulaştığına inanamayacaksınız.
Afiyet olsun...
11 Comments:
Canım merhaba ellerine sağlık hepsi güzel görünüyor.erik marmelatını çok severim.Mürdümden yapardım.
Bamyaya bayılırım ama tarçın nasıl olur bilemedim.
sevgilerimle..
Bamyayı, nohutu ve tarçını birarada hiç düşünmemiştim. Neden olmasın?
Bu mevsimde hala bamya var mı? Yoksa dondurulmuş muydu?
evet, bamya, nohut ve tarçın şaşırtıcı ama dedim ya tadı denemeye değer...
sevgiler
Çok değişik bir tarif. Nohutla bamyanın birbirine yakışacağını düşünüyorum. Tarçın da denemeye değer. Geçenlerde evde yenmeyen mürdüm erikleriyle reçel yaptım ben de. Ama susuz oldu nedense. Blendırdan geçirip su ilavesi ile tekrar kaynatsam nasıl olur acaba? Eline sağlık:)
Sevgilerimle...
Çok değişik bir tarif. Nohutla bamyanın birbirine yakışacağını düşünüyorum. Tarçın da denemeye değer. Geçenlerde evde yenmeyen mürdüm erikleriyle reçel yaptım ben de. Ama susuz oldu nedense. Blendırdan geçirip su ilavesi ile tekrar kaynatsam nasıl olur acaba? Eline sağlık:)
Sevgilerimle...
Farkli bir yemek,tadini merak ettim.Tarcini tuzlu yemeklerde hic duymadim.Ellerine saglik.
sevgili bucuruk,
bu erik, mürdüme göre yerken daha susuz gibi gelse de, sıcak karşısında oldukça su salan bir erik. Dediğim gibi reçel kıvamına ulaştığı halde oldukça sulu. Ama aynen ayva ve kızılcık gibi yapısında doğal jelatin bulunduran meyvelerden ve soğuyunca oldukça katılaşıyor. Senin erik reçelini de bir kısmını biraz su ile tekrar kaynatıp denemek iyi olabilir. Ama sonucu göremeden tamamını riske atma derim. sevgiler,
bahar
sevgili yaren,
ben de yemek dünyasına girmeden önce bu tarz radikal denemeleri hayal bile edemezdim. Ama kimyonlu keki, lavanta sorbeyi, ballı kayısılı tavuk ve pilavları duydukça ve denedikçe insan önyargılarını aşıyor inan.
Sevgiyle,
bahar
Baharcığım, marmelat deneme listeme eklendi:) Senin eski tariflerinden birini denedim geçenlerde de, mutfak kültürü atölyesindeki ceviz soslu peynirli mantıyı.. O kadar lezzetli oldu ki anlatamam. Blogumda da yer verdim:)
Sevgilerimle..
sevgili Sibel,
eski tariflerin de denendiğine sevindim. unutulup gitmiyor yani ne güzel.. Afiyet olsun, sevgiyle kal.
bahar
Marmelat çok lezzetli gözüküyor.Elinize sağlık.Söylemesi ayıp resmen ağzım sulandı.
Yorum Gönder
<< Home