gastronot

yeme-içme kültürüne dair...

Fotoğrafım
Ad:
Konum: İstanbul, Türkiye

Merhaba, ben Bahar Yaka. 36 yıllık hayatımın 24 yılını doğduğum şehir olan İzmir'de geçirdim. Yemek yapmayı ve yemeyi çok seven, her öğünün adeta ritüel olduğu bir ailede büyüdüm. Herkesin bulunmak için büyük özen gösterdiği akşam yemeklerinin, geç vakit yapılan pazar kahvaltılarının tadı hala damağımdadır. Balkan kökenli bir ailenin 2. kuşak İzmir'lisi olarak, damağım hem Akdeniz mutfağının eşsiz lezzetleriyle tanıştı hem de Trakya mutfağının ot kokulu yemeklerinden tattı. Böylece yemek ve içmek hayatta en çok sevdiğim şeylerin başında yeraldı. Yaşım ilerledikçe şarapla tanıştım. Hatta tanışmakla kalmayıp kendi şarabımı yapmaya başladım. Şarabın en yakın dostu olan peynir ise, asla vazgeçemeyeceklerim arasındaydı. Her yeni tadın içindekini keşfetmek ve onu denemek en büyük hobilerimden oldu. Bu site sayesinde de bildiklerimi sizlerle paylaştım.

Pazartesi, Mayıs 29, 2006

Mutfak Kültürü Atölyesi (1. ders)

28 Mayıs Pazar günü "Mutfak Kültürü Atölyesi"nin ilk çalışmasını gerçekleştirdik. Sayımız neredeyse yirmiyi bulduğu için benim dükkana sığamadık ve bundan böyle atölye çalışmalarımızı sürdüreceğimiz yeni mekanımız, Sister's Restaurant'ın mutfağına taşındık. Sevimli bir mutfağımız, anlayışlı ev sahiplerimiz vardı. 20 tane acemi çaylağın mutfaklarında pürpanik koşturmalarını, büyük bir şaşkınlıkla seyreden mutfak personelinin yüzlerini hiçbirimiz unutmayacağız :) Herkesin bir an önce mutfağa inmek istemesine ve karınlarımızın zil çalmasına rağmen, sevgili şefimizin verdiği mutfak kültürüne dair teorik bilgileri hevesle dinleyip notlar aldık. Gruplara ayrılıp, iş bölümü yaptık. İş bölümü yaparken kur'a çektik ve hiç istemediğim servis işi bana çıktı. İstemiyordum çünkü, ben mutfakta olmalıydım... Ama tabii ki ben de servis saatine kadar, mutfaktan hiç ayrılmadım. Herkese elimden geldiğince yardım ettim. Çok şey öğrendim.
Hummalı bir çalışmanın sonucunda, şefimizin bizim için önceden hazırladığı menüyü hayata geçirdik. Genelde mutfakta yalnız çalışan biri olmama rağmen, ben bu curcunadan çok ama çok keyif aldım. Yemekler servise çıkınca, aşağıdaki o kaostan nasıl böyle sakin görünüşlü, nefis yemekler çıktı anlayamadım. Ama yine de ilk dersimiz ve hepbirlikte ilk mutfağa girişimiz olduğunu düşünürsek, çok başarılı bir çalışma idi... Menümüzde neler mi vardı? Hemen yazayım:
Taze baharatlı çılbır
Etli Türkmen mantısı
Piliç Topkapı (Sebzeler eşliğinde)
Ege Salatası
Panna Cotta, çikolata kaplı meyveler
Meyve suyu
Servis'ten sorumlu ben ve diğer 3 servis arkadaşımın hazırladığı sofra (toplam 21 kişilik)
Yoğurt sosuna, süt kreması, taze nane, maydonoz ve dereotu eklediğimiz çılbırımız nefis bir iştah açıcıydı...
İçinde kıyma, soğan, zencefil ve taze kişniş olan Türkmen mantısı ise, ilginç hamur kapatma yöntemiyle, biz acemilerin elinde oldukça farklı varyasyonlarda şekillendi... Soya soslu bir karışımla servis edildi...
Piliç Topkapı'nın fotoğrafı için çok özür diliyorum ama, o kadar çok acıkmıştım ki, bir de mantı yiyememenin verdiği sıkıntıyla fotoğraf çekmeden yemeye başladım. Çok şükür ki bitmeden aklıma geldi. Servis personeli olduğum için, iki servis arasında bir koşu kendi yemeğimi tatmaya giderken onu unutmuşum. Evde tekrarladığımda söz, çok daha iyisini ekleyeceğim. İçine, mantarlı, bademli iç pilav doldurulmuş piliç göğüs yanında, haşlanmış, soslanmış brokoli ve Fransız fasulyesi...
Domates, salatalık, taze soğan, kuru soğan, taze nane, maydonoz, dereotu ve beyaz peynirden oluşan Ege Salatamız...

Servis yapmaya çalışırken unuttuğum ve yedikten sonra, tadını çıkartırken aklıma gelen diğer bir lezzet de tatlımız "panna cotta ve çikolatalı meyveler" onları da bir daha ki denemede yazarım. Bize bildiklerini öğrettiği için şefimiz Emrullah Bey'e, bize mutfağını açan sevgili Sister's sahiplerine ve bize günboyu tahammül eden mutfak personeline yürekten teşekkür ederim. Önümüzdeki ay, yeni lezzetlerde görüşmek üzere...

9 Comments:

Blogger Papatya said...

Mutfak Atölyesinin ilk dersini başarıyla tamamladığınıza sevindim :) Ne güzel tarifler öğreneceksiniz bu çalışma boyunca...Keşke ben de mutfakta koşuşturup duran o telaşlı acemi ama hevesli ekibin içinde olabilseydim diye iç geçirdim :) Bizimle paylaştığın için sağol, hayatım! Öptüm!

5/29/2006 04:03:00 ÖS  
Blogger gastronot said...

Olsun ablacığım,
yine de sen, bu yemekleri tadabilme ihtimali en yüksek olanlardansın. tabii yalnızca benim yaptıklarımı ;-)

5/29/2006 04:14:00 ÖS  
Blogger tata said...

Cok hossun Bahar,
tüm yazini sabirla okudum, yavas yavas asagiya gelip te pannacotayi bekliyorum ki yazi bitti. Bana tarifini yazabilirsen cok sevinirim.
Sevgiyle kal

5/31/2006 06:15:00 ÖS  
Blogger gastronot said...

Hemmen geliyor...

5/31/2006 06:45:00 ÖS  
Anonymous Adsız said...

Selam Bahar,
İşlerin yoğunluğundan ancak bilgisayar başına geçebildim. Alışkanlık oldu bloguna bakmak. Ne güzel anlatmışsın ilk dersimizi. Bu bunaltıcı cuma günü beni tekrar mutfağımıza götürdün:))

6/02/2006 03:17:00 ÖS  
Anonymous Adsız said...

Pardon ya ismi mi yazmadım...
Ben Yelda (mantıcı)

6/02/2006 03:18:00 ÖS  
Blogger gastronot said...

Sevgili Yelda,
Seni burada görmek ne güzel. Hepimizin ço keyif aldığı o günü yazmadan edemezdim.Umarım işlerin yolundadır ve denetimi atlatmışsınızdır. Kendine iyi bak, sevgiler.
bahar

6/02/2006 05:43:00 ÖS  
Anonymous Adsız said...

Excellent, love it! acne help Viagra fix

4/26/2007 09:21:00 ÖS  
Blogger raybanoutlet001 said...

rolex watches
ugg outlet
ralph lauren outlet
ugg outlet
ugg boots
valentino outlet
coach bags
converse trainers
michael kors outlet
michael kors handbags

8/16/2017 12:13:00 ÖS  

Yorum Gönder

<< Home

Free Web Site Counter
Website Counter