gastronot

yeme-içme kültürüne dair...

Fotoğrafım
Ad:
Konum: İstanbul, Türkiye

Merhaba, ben Bahar Yaka. 36 yıllık hayatımın 24 yılını doğduğum şehir olan İzmir'de geçirdim. Yemek yapmayı ve yemeyi çok seven, her öğünün adeta ritüel olduğu bir ailede büyüdüm. Herkesin bulunmak için büyük özen gösterdiği akşam yemeklerinin, geç vakit yapılan pazar kahvaltılarının tadı hala damağımdadır. Balkan kökenli bir ailenin 2. kuşak İzmir'lisi olarak, damağım hem Akdeniz mutfağının eşsiz lezzetleriyle tanıştı hem de Trakya mutfağının ot kokulu yemeklerinden tattı. Böylece yemek ve içmek hayatta en çok sevdiğim şeylerin başında yeraldı. Yaşım ilerledikçe şarapla tanıştım. Hatta tanışmakla kalmayıp kendi şarabımı yapmaya başladım. Şarabın en yakın dostu olan peynir ise, asla vazgeçemeyeceklerim arasındaydı. Her yeni tadın içindekini keşfetmek ve onu denemek en büyük hobilerimden oldu. Bu site sayesinde de bildiklerimi sizlerle paylaştım.

Cumartesi, Mayıs 27, 2006

TSANTALI TÜRKİYE'DE...

Şarap üretmek, kesinlikle bir sanat ve Dünya'da sayılı kişi bu sanatı layıkiyle icra edebiliyor. Onların uzmanlığı iyi şarap yapmak. Ama bazılarının uzmanlığı ise, bu iyi şarapları saklandıkları kavlarından bulup çıkarmak ve mantarını bizden önce koklamak... Bize düşense sadece, onlara soframızda hakettiği yeri ayırmak.
Şarap Anadolu'nun, bin yıllar önce karşısına çıkmış olan bir şans aslında. Ama aynı zamanda, pek çok şeyde olduğu gibi kıymeti anlaşılamayan, elden kaçırılan bir fırsat da... Her ne kadar bin yılların kaybı kısa zamanda telafi edilemeyecek olsa da, bunun için çalışan bir çok şarapsever var aramızda. İşte onlardan birkaçı olan sevgili Kostas ve Spiros ile şirin mi şirin bir mekan olan Bade Butik'in sahibi sevgili Ebru, geçen perşembe bizi TSANTALI ile tanıştırdı.
Tsantali (Çantali diye okunuyor) Yunanistan'ın en büyük, Dünya'nın ise sayılı şarap üreticilerinden. Yunanistan'ın Haldikidi bölgesinde yeralan tesislerinde, yine aynı alana yayılmış bağlarında yetiştirdiği üzümleriyle, çok uzun zamandır şarapseverlerin hizmetinde ve artık ürettiği bu güzellikleri, en yakın komşusuyla paylaşma isteğinde...
Biz o gün, Türkiye pazarına ilk kez dahil olacak, Retsina'yı (reçina diye okunur) tatmak için oradaydık. Retsina dolapta, ideal sıcaklığına ulaşırken Spiro bize, çok güzel bir dömisek beyaz ikram etti.

Imiglykos, bizim ülkemizde "tatlı bayan içkisi" denilen ve bana daima saçma gelen bir ifadenin kurbanı olabilecek lezzette yarı tatlı bir beyaz. Hiçbir şaraba cinsiyet yakıştırmayı sevmeyen ve her zaman sek şarapları tercih eden ben bile Imiglykos'dan çok etkilendim ve O'nu oldukça feminen buldum. Bundaki en büyük etken, etiketindeki Antik Yunan kostümlü 3 bayandı belkide ya da hafifliği ve ferahlatıcılığı. Ama yine de ben, heyecanla Retsina'yı bekledim.

Retsina (reçina diye okunuyor), tahmin edeceğiniz gibi, adını çam ağaçlarının reçinesinden alıyor. Daha üretimin ilk aşamalarında, şarabın içine eklenen reçine, nihai ürünün daha sağlıklı bir şekilde muhafaza edilmesini sağlarken, şaraba çok özel bir de aroma katıyor. Bu iki olumlu özelliğiyle şarabı destekleyen reçine ile Yunanistan'ın bütün karakteristik özelliklerini taşıyan beyaz üzümlerinin biraraya gelmesiyle Retsina doğuyor ve yıllar sonra komşu ülke topraklarında kadehlerimize doluyor.

Kadehi koklamak, aldığınız ilk yudumu ağzınızın içinde dolaştırmak, genzinizde, boğazınızda o reçine kokusunu hissetmek çok heyecan verici. Hazırlıklı olmamıza rağmen şaşırtıcı. Emin olun ki Retsina, bu güne kadar tattığınız beyazlardan çok farklı. Kostas'ın dediği gibi, "O'nu bir beyaz şarap olarak tadarsanız hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz...". Evet, gerçekten de o, bugüne kadar tattıklarımdan çok farklı, çok şahsına münhasır... Kesinlikle bildik beyazlardan farklı sınıflandırılması gereken bir şarap, çok başarılı bir keşif...

ve gecenin son denemesi bir tatlı beyaz. Bana göre şaraptan çok bir likör. Ama yine de tatlı şarapları sevenlerin yüzünde gördüğüm keyif, mutluluk verici. Yapısında, yoğun olarak hissedebileceğiniz portakal ve elma aroması, damağınızda tam bir meyve şöleni yaşatıyor.

Tsantali'nin, Chalkidiki bölgesindeki bağları... Bu bağlarda yetişen üzümler, Akdeniz'in tüm karakteristik özelliklerini taşıyor. Yunanistan'ın Dünya şarap pazarına armağanı...


Biz her ne kadar, sadece beyazlardan denemiş olsak da, Tsantali'nin kırmızılarının da methini, Dünya basınında görebiliyoruz. Şarap dünyasında sayısız başarılara imza atmış Tsantali, organik tarıma çok önem veren firmalardan biri...

Şarap üretiminin yanısıra, bizim rakımızla kardeş içki olan Ouzo (Uzo okunur) üretiminde de çok önemli bir konuma sahip. Akropolis'i çağrıştıran şişe tasarımıyla oldukça şık bir ürün.
Şarap serüvenleri boyunca, Dünya basınında sıkça yeralan Tsantali, sahip olduğu değerleri, komşusuyla paylaşmaya hazırlanıyor. Yakın zamanda, tüm seçkin şarap butiklerinde ürünlerini bulabileceğiniz Tsantali'yi daha yakından tanımak isteyenler için 05-09 Temmuz tarihleri arasında, Yunanistan Şarap Turu düzenleniyor. İstanbul - Kavala- Selanik - Halkidiki - İstanbul güzergahında seyredecek olan gezide, Tsantali bağları ve şarap üretim tesisleri gezilecek, bol bol şarap tadımı gerçekleşecek. Bir taşla iki kuş vurmak isteyen gezgin şarapseverlere duyurulur...

11 Comments:

Blogger Papatya said...

Demek Tsantalı Türkiye'de! Elbette Yunanistan'daki en seçkin, en güvenilen ve en eski şarap üreticilerinden birisi. Türkiye'deki ilk tadanlardan olduğun için şanslısın. İkinci şansın da, hangisini beğendiysen bana ısmarlayabilirsin hayatım :)

5/27/2006 10:55:00 ÖS  
Blogger evcilkedi said...

Merhaba, Tsantali'nin Türkiye pazarına girmesine ben de sevindim. Gerçi biz ekseri Makedonikos serisini tüketiyoruz, özel üretimleriden hiç tatmadım ama eminim çok daha güzeldirler. Eşimin babası da kendi şarabını yaptığı için dışarıdan pek şarap almıyoruz ama değişiklik istediğimizde en çok tercih ettiğimiz markalardan biri Tsantali. Selamlar

5/28/2006 03:54:00 ÖS  
Anonymous Adsız said...

Cantali Turkiye`de BEn Amerika`da. Her sey bir yerlerde. Neyse ben de buradaki lokal likor dukkaninin sahibi aile Romanyali oldugu icin oldukca degisik yerel Romanya saraplari bulabiliyorum (teselli)

5/28/2006 10:20:00 ÖS  
Blogger gastronot said...

Türkiye'de şarap çeşitliliğinin artması çok sevindirici. Ama burnumuzun dibinde bu derece güzel şaraplar varken bizim bunlardan bihaber olmamız üzücü... Neyse ki yeni yetişen şarapseverlerle artık biz de farklı ülke şaraplarını tatmaya başlayacağız.

Romanya şarağları, benim de çok sevdiğim şaraplar. Türkiye de satılıyor mu bilmiyorum ama, Romen bir arkadaşımın getirdikleri mükemmel...

Hepinize sevgiler...
bahar

5/29/2006 10:54:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız said...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it incorporate your business The best of duke basketball alprazolam xanax Web hosting dedicated hosting wesite hosting sfwhnet Cisco meeting places personal injury lawyer sex cartoon manga hentai Stop smoking and hypnotism create own server web

2/17/2007 12:06:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız said...

Retsinayi yurt disindayken tatma firsatim olmustu ancak turkiyede bulamiyorum. Turkiyede satis yapan bir yer var mi

5/08/2014 05:54:00 ÖS  
Blogger chenlina said...

chenlina20150701
abercrombie kids
insanity dvd
chanel bags
celine bags
mont blanc
tod's outlet
imitation watches
michael kors outlet
cheap chi straighteners
cheap nfl jerseys
christian louboutin sale
burberry outlet
longchamp pas cher
discount christian louboutin
abercrombie
new jordans
retro jordans
louis vuitton
michael kors
coach factory online
coach outlet store online
ray ban wayfarer
soccer jerseys
louboutin femme pas cher
abercrombie and fitch new york
pandora bracelets
oakley sunglasses cheap
red timberland boots
ralph lauren outlet
coach outlet online
michael kors outlet online
ray ban sunglasses
fitflops
ray ban outlet
ghd straighteners
michael kors
louis vuitton outlet
hollister kids
michael kors
pandora uk

7/01/2015 03:32:00 ÖÖ  
Blogger KellieWilliams said...

It isn't really the only blogolink.com Android emulator on the market, Click to know more I likewise make use of Andy OS, Guide to Download Tinder Android App, Tinder APK, iOS but Bluestacks is the simplest to make use Tinder Online of and also most stable the APK.

4/21/2017 09:21:00 ÖÖ  
Blogger zzyytt said...

lebron 15
yeezy boost 350
goyard bags
adidas shoes outlet
kyrie 4
louboutin shoes uk
golden goose outlet
adidas yeezy
calvin klein outlet
michael kors factory outlet

10/15/2018 04:32:00 ÖÖ  
Blogger Unknown said...

Bende var satabilirim

12/01/2019 07:08:00 ÖS  
Blogger Unknown said...

05323114655

12/01/2019 07:10:00 ÖS  

Yorum Gönder

<< Home

Free Web Site Counter
Website Counter