gastronot

yeme-içme kültürüne dair...

Fotoğrafım
Ad:
Konum: İstanbul, Türkiye

Merhaba, ben Bahar Yaka. 36 yıllık hayatımın 24 yılını doğduğum şehir olan İzmir'de geçirdim. Yemek yapmayı ve yemeyi çok seven, her öğünün adeta ritüel olduğu bir ailede büyüdüm. Herkesin bulunmak için büyük özen gösterdiği akşam yemeklerinin, geç vakit yapılan pazar kahvaltılarının tadı hala damağımdadır. Balkan kökenli bir ailenin 2. kuşak İzmir'lisi olarak, damağım hem Akdeniz mutfağının eşsiz lezzetleriyle tanıştı hem de Trakya mutfağının ot kokulu yemeklerinden tattı. Böylece yemek ve içmek hayatta en çok sevdiğim şeylerin başında yeraldı. Yaşım ilerledikçe şarapla tanıştım. Hatta tanışmakla kalmayıp kendi şarabımı yapmaya başladım. Şarabın en yakın dostu olan peynir ise, asla vazgeçemeyeceklerim arasındaydı. Her yeni tadın içindekini keşfetmek ve onu denemek en büyük hobilerimden oldu. Bu site sayesinde de bildiklerimi sizlerle paylaştım.

Perşembe, Kasım 29, 2007

Çingene Turşusu

Eskiden annem daha sık yapardı bu turşuyu. Hazırlaması kolay, yemesi tezdir... Adı turşu da olsa, bildiğimiz salamura turşudan farklıdır tadı. Salamura turşu kurmazdı annem. Çok ender, elimizde büyükçe bir kase, mahallenin bakkalından alınırdı karışık turşu. Daha çok salata yenirdi bizim evde... Hele daha önceden hazırlanıp dolapta yenmeyi bekleyen salatalar hiç eksik olmazdı (hala da öyle). Mevsimine göre, közlenmiş patlıcan ya da kırmızı biber, taratorlu taze börülce, pancar turşusu, haşlanmış karnabahar (şimdilerde daha çok brokoli), turp otu salatası, deniz börülcesi ve bu çingene turşusu...
Hemen hepsi önceden pişirilir, bazısı sosuyla birlikte bekletilir, bazıları ise sofraya gelmeden kısa süre önce buluşturulur sosla ki, lezzeti yerine gelsin.
Nasıl Çingene Palamudu, göçmen bir balık olduğu için bu adı aldıysa, bu turşu da kolay ve çabuk hazırlandığı için ve beklemeye gerek kalmadan, hemen yenebildiği için çingeneler tarafından tercih edilen bir lezzet olmuş sanırım. Hayatın tümü bir günmüş gibi yaşayan çingeneler, bu hızlı yaşantılarında bir çok pratik ve güzel yemeğe imza atmışlar bu zihniyetle. Hatta geçenlerde yazdığım "Tavuk Kapama"nın da diğer adlarının "Çingene Tavuğu" ve "Teneke Tavuğu" olduğunu ben de yeni öğrendim ve pişirdiğimiz yöntemi düşününce, göçebe yaşantıya büyük kolaylık sağladığını farkettim.

Bu turşu için, olabildiğince etli Çarliston Biberleri tercih edin. Önceden hafifçe haşlayacağımız biberler için, verdiğim su ve tuz ölçüsüne lütfen sadık kalın. Çünkü vitamin kaybı olmaması için, haşlama suyunu dökmeyeceğiz. Bu sebeple fazla su ve tuzla pişirmek yanlış olur.

1 kg etli Çarliston Biber

400 ml su

400 ml üzüm sirkesi

8-10 diş sarımsak

1+1 tatlı kaşığı tuz

Biberleri, yıkayıp çekirdeklerini ayıkladıktan sonra 4 cm eninde doğrayın. Bir tencereye alın, üzerine 1 tatlı kaşığı tuz ve 400 ml suyu ilave edin. Kapağı kapalı olarak kaynamaya bırakın. Kaynayınca hemen altını kısın. En fazla 10 dk., biberler hafifçe yumuşayıp sararmaya başlayınca ocaktan alın ve hemen suyu ile birlikte başka bir kaba aktarın ki, pişmeye devam etmesin. Biraz ılınınca, 400 ml sirkeyi ve 1 tatlı kaşığı tuz ile dövülmüş sarımsağı ilave edip soğumaya bırakın. Aslında en ideali, en az bir gece bekledikten sonra yemektir. Ama siz isterseniz soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz.

Not : Sirke ve sarımsağın koruması altında, buzdolabında 2-3 hafta saklayabilirsiniz. Tabii yememeye dayanabilirseniz. Afiyet olsun...

12 Comments:

Blogger FİGEN KARAVAŞ said...

Canım ben de bu turşuya bayılırım.
Ben bunu az farkla yapıyorum. Kayanama suyuna sirkeyi ve sarımsağı baştan koyuyorum ve 2 domatesi de kabuksuz küp kesip atıyorum ve zeytinyağ ekliyorum, daha sonra biberler atılıyor.

Orda domates çok farklı bir aroma veriyor.

Ama muhteşem bir tattır değil mi :)
Ellerine saglık, canım çekti inan.

Sevgilerimle,
Figen KAravaş

12/02/2007 08:22:00 ÖS  
Blogger gastronot said...

sevgili Figen,
senin yöntemin de çok güzelmiş. bu parti bitince hemen denenecek inan. eminim çok güzel olacaktır. paylaştığın için teşekkürler.
sevgiler
bahar

12/03/2007 09:41:00 ÖÖ  
Blogger Cafe Gusto said...

Ben turşu kurmayı çok severim ama bu yöntem inanılmaz pratik.Hemen denemeliyim hemen..ellerine sağlık.
sevgiler...

12/03/2007 11:10:00 ÖÖ  
Blogger gastronot said...

sevgili cafe gusto,
inan bunun tadı, salamura turşudan bambaşka. her eve lazım, acil durum turşusu...
sevgiler
bahar

12/03/2007 11:33:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız said...

Merhaba Bahar,

çok hoş bir tarif bu.. İsmi de pek güzelmiş :) Ellerine sağlık.

Ben bile deneyebilirim sanırım. Güzel bir tarif.

Sıcacık sevgiler..

Bu sırada sayfanıza yeni yazı eklediğinizde yazınızın başlığını sayfamdaki blog manşete eklerseniz diğer blogcu dostlarda sizin yazı eklediğinizden haberdar olacaklardır. Sizi blog manşetde görmek beni sevindirecek.

www.misssgibi.com

12/04/2007 04:52:00 ÖS  
Blogger DAMLA said...

Sevgili Bahar,
uzun zamandır unuttuğum bu tarifi hatırlattığın için teşekkürler:) Rahmetli anneannem yapardı bu turşuyu. Yaparken biraz da sızma zeytinyağı eklerdi...

12/05/2007 08:15:00 ÖS  
Blogger daimamutfak said...

Bu turşuyu bende bilirim.Biz trakyalıyız anneannem yapardı.Bende şimdilerde hatırımda kaldığı gibi yapıyorum.Nefis olur.Hatta yapıp bloguma koydum bile..senşnkine baktımda şimdi ben biraz kaynatmayı uzun tutmuşum galiba..Figen hanımı şimdi okudum da onun yapılışı farklı denemek gerek..sevgiler.

4/18/2008 04:52:00 ÖS  
Blogger Unknown said...

jianbin0910
abercrombie outlet
cheap nfl jersey
football shirts
uggs clearance
michael kors outlet
ugg outlet
montblanc pens
foamposite shoes
longchamp bag
toms outlet
coach outlet
cheap ugg boots
michael kors handbags outlet
ugg boots clearance
ugg boots
longchamp
jordan 4
fitflops sale
michael kors outlet online
air jordan shoes
cheap jordan shoes
ralph lauren polo shirts
cartier watches for sale
tiffany and co
michael kors handbags
polo ralph lauren
louis vuitton
tory burch outlet
herve leger dresses
polo pas cher
louis vuitton neverfull sale
tory burch outlet

9/10/2016 11:33:00 ÖÖ  
Blogger abc said...

superdry uk
cheap nike shoes
fitflops sale clearance
oakley sunglasses wholesale
イッセイミヤケ
pandora outlet
canada goose outlet
canada goose outlet
longchamp bags
polo ralph lauren

5/26/2018 04:28:00 ÖÖ  
Blogger jeje said...

air jordan 1 retro high femme Au sommet asics gel lyte 3 femme 37 de la colline, il y a le Sacré Coeur, un monument magnifique qui présente une architecture byzantine et romaine. Le Colibri asics chaussures femme handball Evoke peut être un briquet à flamme unique fabriqué en pensant au air jordan 5 doernbecher style et à la classe. Nike Shox Qualify et plus tard acheté par Stride Rite adidas zx flux w chaussures noir or Corporation en 19 suivi par ont avancé depuis lors pour avoir des lumières, air chaussure adidas zx flux pour femme comprimé et Nike Shox Qualify être fabriqués à partir de chanvre.Le précurseur de air jordan 11 blanc et bleu la sneaker était probablement le slimsoll une semelle en caoutchouc Nike Shox Qualify porté de la fin du 18ème asics gel nimbus 16 homme siècle.

8/22/2018 06:40:00 ÖÖ  
Blogger zzyytt said...

red bottom heels
adidas shoes
balenciaga sneakers
curry 4
golden goose sneakers
paul george shoes
yeezy boost
hermes handbags
balenciaga shoes
fake rolex watches

10/15/2018 04:28:00 ÖÖ  
Blogger All New Result said...

DSHE is published the All Subject Class 10 Assignment Answer 2022 for all week on assignment.examresulthub.com.
Want to check the all assignment work and answer, make sure to follow the below subjectwise links:

DSHE is published the SSC Assignment Answer 2021 for Class 10 for three weeks. lets check the assignment work with answer.

7/20/2021 08:30:00 ÖÖ  

Yorum Gönder

<< Home

Free Web Site Counter
Website Counter