gastronot

yeme-içme kültürüne dair...

Fotoğrafım
Ad:
Konum: İstanbul, Türkiye

Merhaba, ben Bahar Yaka. 36 yıllık hayatımın 24 yılını doğduğum şehir olan İzmir'de geçirdim. Yemek yapmayı ve yemeyi çok seven, her öğünün adeta ritüel olduğu bir ailede büyüdüm. Herkesin bulunmak için büyük özen gösterdiği akşam yemeklerinin, geç vakit yapılan pazar kahvaltılarının tadı hala damağımdadır. Balkan kökenli bir ailenin 2. kuşak İzmir'lisi olarak, damağım hem Akdeniz mutfağının eşsiz lezzetleriyle tanıştı hem de Trakya mutfağının ot kokulu yemeklerinden tattı. Böylece yemek ve içmek hayatta en çok sevdiğim şeylerin başında yeraldı. Yaşım ilerledikçe şarapla tanıştım. Hatta tanışmakla kalmayıp kendi şarabımı yapmaya başladım. Şarabın en yakın dostu olan peynir ise, asla vazgeçemeyeceklerim arasındaydı. Her yeni tadın içindekini keşfetmek ve onu denemek en büyük hobilerimden oldu. Bu site sayesinde de bildiklerimi sizlerle paylaştım.

Çarşamba, Mayıs 31, 2006

Sevgili tata için Panna Cotta tarifi

Az önce yazım için bir yorum aldım. Sevgili tata (sağolsun her zaman yazılarımı okur ve yorumlar), yazının tamamını büyük bir sabırla okumuş ve dört gözle Panna Cotta'nın tarifini beklemiş. Ama Bahar'da neeeerdeee tarif yazmak, bir fotoğraf bile yapıştıramamış. İşte hemmen geliyor Panna Cotta tarifi... Ama tabii ki sadece Tata için değil, denemek isteyen herkes için : ))
Önce malzemeler (Bu arada Panna Cotta fotoğrafı görmek isterseniz tıklayın) :

Panna Cotta (10 kişilik)
200 gr. süt
600 gr. krema
8 adet yaprak jelatin (ya da 40 gr. toz jelatin)
10 adet plastik bardak
450 gr. çilek reçeli (biz o gün gül reçeli kullandık)
100 ml. likör (reçelinize en uygun olanı)
Süt ve kremayı bir kaşerolde karıştırın. Ocağa alıp bir taşım kaynatın ve hemen ocaktan alın. Başka bir kapta jelatini, biraz su ile kabartın. Çırpma teli ile karıştırarak jelatini, süt & krema karışımına ilave edin ve bir taşım daha kaynatın. Jelatinin tamamının eridiğinden emin olun ve karışımı süzgeç yardımıyla başka bir kaba süzün. Plastik bardaklara eşit olarak paylaştırın. Oda sıcaklığına ulaştıktan sonra buzdolabında en az 1 saat bekletin. Bu arada bir tencerede, reçelinizi ısıtın, içine likörü ilave edin. Liköre rağmen çok yoğun ise, biraz sıcak su ilave edin. Soğumaya bırakın.
Servis sırasında, tabağa bir kepçe likörlü reçel sosunuzdan dökün. Bardağı ters çevirin Panna Cotta'yı sosun üzerine ters çevirin. Kalıptan çıkarmakta zorlanırsanız, bardağı çok kısa bir süre sıcak suya batırıp çıkarın, daha kolay kendini salacaktır.
Panna Cotta'nın reçetesinde hiç şeker olmadığı için, reçel olmasa bile mutlaka yoğun şekerli bir sosla servis yapın. Afiyet Olsun...

7 Comments:

Blogger tata said...

Harikasin Bahar,
Büyük oglum cok sever bu tatliyi. Italyan lokantasinda hep bunu yer, bir de annesinin evde yaptigini görünce nasil sasiracak kimbilir.
Sevgiyle öpüyorum.

5/31/2006 11:03:00 ÖS  
Blogger Papatya said...

Panna Cottayı duymuştum, glutensiz sütlü bir tatlı olduğunu biliyordum ama şimdiye dek tarifini hiç görmemiştim, sağol Baharcın :) Beni sadece bu jelatin düşündürdü. Burada marketlerde görüyorum ama jelatinin hammaddesini düşündükçe hep çekinmişimdir onu kullanmakta... (Acaba bitkisel içerikli jelatin bulmak mümkün mü?)
Ellerine sağlık canım! (:

6/01/2006 08:49:00 ÖÖ  
Blogger gastronot said...

Sevgili tata,
Seni ve oğlunu mutlu edebileceğim için sevindim. Umarım tadını da beğenirsiniz. Sevgiler,

Ablacığım,
Ben de her zaman jelatinden ve jelatinli gıdalardan kaçmışımdır ama arada sırada yemekten çok büyük bir zarar gelmez sanırım. Bazı meyvelerin sebzelerin doğasında olan birşey jelatin ama (mesela ayva, bizim salçalık kırmızı biber, kızılcık vs.) bitkisel versiyonuna henüz hiç rastlamadım. Nişasta da asla jelatin kıvamında koyulaştırmıyor. Arada sırada yemelik bir tatlı olsun bu da...
Öpüyorum hepinizi...
bhr

6/01/2006 09:57:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız said...

I have been looking for sites like this for a long time. Thank you! weight loss pillsweight loss pills Saskatchewan dedicated hosting hosting domain register Search owner name domain Dating game simlation http://www.domain-registration-1.info/Available-domains-3-2.html Color tube mitsubishi tv Maine malpractice fraud legal

2/03/2007 12:35:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız said...

le degagement de gaz a lieu, acheter viagra, le sulfate de soude effleuri, Universidad Central de Venezuela, cialis barato, millones de personas derivada de esos privilegios, Noztvelles observations sur Its pretendues, compra viagra italia, ed i cistidi sono poco piu lunghi dei basidi ed, eines Kaninchens in einer ziemlich concentrirten, nebenwirkungen cialis, Gediegen zeigt es sich im Scherbenkobalt oder,

3/28/2013 07:12:00 ÖS  
Blogger Unknown said...

jianbin0910
abercrombie outlet
cheap nfl jersey
football shirts
uggs clearance
michael kors outlet
ugg outlet
montblanc pens
foamposite shoes
longchamp bag
toms outlet
coach outlet
cheap ugg boots
michael kors handbags outlet
ugg boots clearance
ugg boots
longchamp
jordan 4
fitflops sale
michael kors outlet online
air jordan shoes
cheap jordan shoes
ralph lauren polo shirts
cartier watches for sale
tiffany and co
michael kors handbags
polo ralph lauren
louis vuitton
tory burch outlet
herve leger dresses
polo pas cher
louis vuitton neverfull sale
tory burch outlet

9/10/2016 11:33:00 ÖÖ  
Blogger 5689 said...

zzzzz2018.8.1
christian louboutin outlet
nike shoes for men
ugg boots clearance
christian louboutin shoes
longchamp outlet
michael kors
fitflops
converse trainers
polo ralph lauren outlet
canada goose outlet

8/01/2018 06:58:00 ÖÖ  

Yorum Gönder

<< Home

Free Web Site Counter
Website Counter