gastronot

yeme-içme kültürüne dair...

Fotoğrafım
Ad:
Konum: İstanbul, Türkiye

Merhaba, ben Bahar Yaka. 36 yıllık hayatımın 24 yılını doğduğum şehir olan İzmir'de geçirdim. Yemek yapmayı ve yemeyi çok seven, her öğünün adeta ritüel olduğu bir ailede büyüdüm. Herkesin bulunmak için büyük özen gösterdiği akşam yemeklerinin, geç vakit yapılan pazar kahvaltılarının tadı hala damağımdadır. Balkan kökenli bir ailenin 2. kuşak İzmir'lisi olarak, damağım hem Akdeniz mutfağının eşsiz lezzetleriyle tanıştı hem de Trakya mutfağının ot kokulu yemeklerinden tattı. Böylece yemek ve içmek hayatta en çok sevdiğim şeylerin başında yeraldı. Yaşım ilerledikçe şarapla tanıştım. Hatta tanışmakla kalmayıp kendi şarabımı yapmaya başladım. Şarabın en yakın dostu olan peynir ise, asla vazgeçemeyeceklerim arasındaydı. Her yeni tadın içindekini keşfetmek ve onu denemek en büyük hobilerimden oldu. Bu site sayesinde de bildiklerimi sizlerle paylaştım.

Cuma, Kasım 10, 2006

Nefis bir turşu...

Geçenlerde çok farklı bir turşu öğrendim ve hemen İzmir'e gidince denedim. Sonuçtan herkes çok memnun kaldı. Malzemeleri ve yapılışı şöyle :


10 adet kırmızı biber (resimde gördüğünüz gibi domatese benzeyenlerden)

5 adet havuç

1/2 demet maydanoz

5-6 diş sarımsak

tuz

toz şeker

sirke

zeytin yağı


Havuçları rendeleyin, ince kıydığınız maydanoz ve sarımsaklarla karıştırın. Bu karışıma 10 çay kaşığı tuz, 5 çay kaşığı toz şeker ekleyip iyice karıştırın. İçlerini boşalttığınız biberleri bu karışımla doldurup, fırın tepsisine dizin. Her bir biberin içine bir yemek kaşığı sirke, bir yemek kaşığı zeytin yağı ilave edip 200 C'de 25-30 dk. fırınlayın. Eğer fırınınızın ızgarası varsa, son 5 dk. da çalıştırın ve hafifçe üzeri kızarsın, yoksa sorun değil. Fırından çıkar çıkmaz sıcakken üstüste kavanozlara doldurup ağzını sıkıca kapatın. 1 hafta sonra yemeğe hazırdır. Turşudan öte başlı başına bir meze gibi. Afiyet olsun...

15 Comments:

Blogger BETUL said...

Gercekten cok hos gorunuyorlar Bahar..Buradaki o rengarenk sari, kirmizi, turuncu biberleri kullanabilecegim bir tarif..Kesinlikle dolma olmuyorlar, ben de hep cig tuketmekten biktim, hem tursuyu da cok severim :)

11/10/2006 03:50:00 ÖS  
Anonymous Adsız said...

Bulgaristan göçmenleri çok yaparlar bu turşuyu, biz de çok severiz. Annem içine havuç koymadan yapıyor. İstanbul'da bu biberlerden pek bulunmadığı için yıllardır yemedim, canım çekti şimdi.

11/10/2006 08:04:00 ÖS  
Blogger gastronot said...

Sevgili Betul,
Sari, yeşil ve kırmızı biberlerle çok daha dekoratif bile olur. Tam yeme de yanında yat :))

Sevgili acemi,
Haklısın İstanbul'da çok zor bulunuyor. Ama sanırım her turlu etli biberle denenebilir.

Her ikiniz de sevgiyle kalın.
bahar

11/11/2006 03:48:00 ÖS  
Blogger hanimiş said...

Selam Bahar,
Aynısının tıpkısının içine kereviz yaprağı ve lahana da koyulmuş halini annem yapmış bu yaz. Evde kavanoz kavanoz duruyor. Sunumu çok şık, porsiyon porsiyon oluşu ile servisi kolay ve tadı enfes. Bizim biberler seninkiler gibi tombik tombik değil. Çok güzel görünüyorlar ellerine sağlık.

11/11/2006 07:35:00 ÖS  
Blogger DAMLA said...

Bahar,
bu harika birşeye benziyor. Bence meze olarak muhteşem. Ellerine sağlık:)

11/13/2006 10:24:00 ÖÖ  
Blogger gastronot said...

Sevgili Işıl,
Anneciğinin minik turşuları gözümün önüne geldi birden. Eminim kerevizlisi de çok lezzetlidir. Ellerine sağlık. Afiyet olsun.
bahar

11/14/2006 08:54:00 ÖÖ  
Blogger gastronot said...

Sevgili Damla,
Kesinlikle haklısın. Başlı başına bir meze bu :) sevgiyle kal.
bahar

11/14/2006 08:55:00 ÖÖ  
Blogger SEDA said...

bu biberlerden görüntüsü çok hoşuma gittiğinden geçenlerde aldık.değişik birşeyler yapalım diye düşünürken senin tarif süper geldi.hemen deniyeceğim.

seda
tarifname.blogspot.com

11/15/2006 01:06:00 ÖÖ  
Blogger Papatya said...

Mmmm.. ben tadiini biliyorum :)
Cok nefisti Baharcim, ellerine saglik!

11/15/2006 03:33:00 ÖS  
Blogger Açalya said...

mmmmmmmm, derhal yapilacak...yaninda neyle iyi gider acaba?
Sevgiler Bahar!

11/15/2006 07:37:00 ÖS  
Blogger gastronot said...

Sevgili Seda,
Bu tesadüfe çok sevindim. Afiyet olsun...

Ablacığım,
Beğendiğine sevindim...

Sevgili Açalya,
Mutlaka dene... Ben, en çok tek başına yemeyi sevdim ama, hafif sebzelerle veya ızgara et ile iyi gidiyor.

Hepiniz sevgiyle kalın...
bahar

11/17/2006 12:35:00 ÖS  
Blogger Hanife said...

Merhaba Bahar,
Zeytinyagi iceren, hafif kozlenmis sebzlerle yapilan tursulari cok seviyorum. Bir arkadasimda yemistim mesela, karisik sebzeli, lahanali, mantarli italyan isi hazir tursuyu, tadi hala damagimdadir..
Bu tarifi denemek isrtiyorum. Kullanacagimiz tuz sofra tuzu mu olacak yoksa tursu icin kullanlina iyotsun olanlardan mi??
Sevgiler ve iyi yillar..

1/04/2007 07:54:00 ÖÖ  
Blogger gastronot said...

Sevgili Hanife,
Ben turşuda, iyotlu rafine tuz kullandım. Diğer turşularda da kaya tuzundansa rafine tuzu kullanmayı tercih ediyorum. Çok daha temiz ve sağlıklı oluyor bence. Sevgiler,
bahar

1/04/2007 03:01:00 ÖS  
Blogger Unknown said...

cheap jordan shoes
fake watches
michael kors outlet clearance
tiffany outlet
louis vuitton
louis vuitton
ray ban sunglasses
true religion
adidas originals
coach outlet
nike air max
michael kors canada
nike air force
christian louboutin shoes
timberland boots
michael kors handbags
louis vuitton handbags
adidas stan smith
adidas originals
ralph lauren sale
cheap jerseys
hollister kids
gucci
oakley sunglasses wholesale
oakley sunglasses
polo ralph lauren
coach outlet store online
designer handbags
ed hardy clothing
pandora jewelry
longchamp handbags
burberry outlet online
louis vuitton outlet
michael kors outlet
coach outlet online
true religion shorts
longchamp bags
coach outlet online
adidas outlet store
coach outlet
20166.10wengdongdong

6/10/2016 04:11:00 ÖÖ  
Blogger Unknown said...

www0607

golden goose sneakers
ed hardy clothing
tory burch outlet
canada goose jackets
ferragamo outlet
christian louboutin outlet
canada goose outlet
nike store
polo ralph lauren
canada goose outlet

6/07/2018 10:03:00 ÖÖ  

Yorum Gönder

<< Home

Free Web Site Counter
Website Counter