gastronot

yeme-içme kültürüne dair...

Fotoğrafım
Ad:
Konum: İstanbul, Türkiye

Merhaba, ben Bahar Yaka. 36 yıllık hayatımın 24 yılını doğduğum şehir olan İzmir'de geçirdim. Yemek yapmayı ve yemeyi çok seven, her öğünün adeta ritüel olduğu bir ailede büyüdüm. Herkesin bulunmak için büyük özen gösterdiği akşam yemeklerinin, geç vakit yapılan pazar kahvaltılarının tadı hala damağımdadır. Balkan kökenli bir ailenin 2. kuşak İzmir'lisi olarak, damağım hem Akdeniz mutfağının eşsiz lezzetleriyle tanıştı hem de Trakya mutfağının ot kokulu yemeklerinden tattı. Böylece yemek ve içmek hayatta en çok sevdiğim şeylerin başında yeraldı. Yaşım ilerledikçe şarapla tanıştım. Hatta tanışmakla kalmayıp kendi şarabımı yapmaya başladım. Şarabın en yakın dostu olan peynir ise, asla vazgeçemeyeceklerim arasındaydı. Her yeni tadın içindekini keşfetmek ve onu denemek en büyük hobilerimden oldu. Bu site sayesinde de bildiklerimi sizlerle paylaştım.

Çarşamba, Temmuz 26, 2006

Mutfak Kültürü Atölyesinde, şefimiz bize her ay bir araştırma ödevi veriyor. İlk ay sebzeleri işledik, ikinci ay baharatları ve bu ay da konumuz dünya mutfakları. Ben Japon Mutfağını araştırdım. Geleneklerinden, coğrafyasına kadar o ülke ile ilgili hemen her konuyu araştırmamızı isteyen şefimiz birer de örnek menü hazırlamamızı istedi. Japon mutfak kültürüne dair birçok bilgi toplayabildim ancak, bir menü bulamadım. Ama blog camiası imdadıma yetişti. Japon bir yemekçi ve blogger olan "Obachan" benim için harika bir Japon menüsü hazırladı. Şimdi bu menüyü sizlerle de paylaşmak istiyorum. Teşekkürler Obachan...
Menu
Chirashizushi
Teriyaki Soslu Tavuk
Horenso no goma ae (salata)
Suimono (çorba)
Dorayaki (tatlı-1)
Amashoku (tatlı-2)


Not : Tarifler, menüdeki sırasıyla yazılmamıştır.


Dorayaki (tatlı)
1 çay fincanı un
2/3 çay fincanı şeker
½ yemek kaşığı karbonat
3 yemek kaşığı su
3 yumurta
350 gr. anko (tatlı azuki fasulyesi)
kızartmak için sıvı yağ
Yumurta ve şekeri bir kasede iyice karıştırın. Karbonatı suda eritin ve yumurtaya ilave edin. Elenmiş unu ekleyin ve karıştırın. Kızgın yağda 6-7 cm lik pancake’ler şeklinde kızartın. Soğuması için bekleyin. Aralarına Anko ve isteğe bağlı olarak dondurma ile birlikte servis yapın.
Anko için :
1 çay fincanı Azuki fasulyesi
10 çay fincanı su
1/3 çay fincanı şeker
Azuki fasulyesini önce 4 fincan su ile kaynatın, süzün. Sonra kalan 6 fincan su ile yumuşayıncaya kadar haşlayın. Suyunu süzdükten sonra şekeri ilave edin ve birlikte kısa süre pişirin.


Amashoku (tatlı-2)

30g Tereyağı

150g Şeker

1+ 1/2 Yumurta

100ml Süt

300g Un

1 yemek kaşığı kabartma tozu

1 yemek kaşığı karbonat

Büyük bir kase içinde tereyağı ve şekeri karıştırın. Yumurta ve sütü ilave edip karıştırın. Un, kabartma tozu ve karbonatı karıştırıp, karışıma ilave edin ve beyazlaşıncaya kadar karıştırın. 5 cm çapında toplar yapıp, üzerini bıçakla X şeklinde çizin. 220 C derece ısınmış fırında 8 dk. pişirin.


Chirashizushi (4 kişilik)
3 çay fincanı sushi pirinci
4 adet shiitake mantarı
1/2 adet salatalık
3/4 çay fincanı dashi (balık suyu) not :yapılışı aşağıdaki gibidir
3 yumurta
ince dilimlenmiş ton balığı veya somon
haşlanmış karides
2 yemek kaşığı mirin (tatlı pirinç şarabı)
1 yemek kaşığı soya sosu
3 yemek kaşığı şeker

HAZIRLANIŞI
Sushi piriçlerini aşağıdaki gibi hazırlayın. Balık suyunu, mirini, soya sosunu ve şekerin 2 kaşığını bir tencereye alın. Shiitake mantarını ekleyin ve suyunu çekinceye kadar hafif ateşte pişirin. Soğuduktan sonra shiitake mantarlarını ince ince dilimleyin. Yumurtalarla 1 kaşık şekeri çırpın. Şeker yumurta karışımını ısınmış bir tavada omlet gibi pişirin. İnce ince doğrayın. Salatalığı ince dilimleyin. Bir kaseye ya da geniş bir servis tabağına bir kişilik sushi pirinci koyun. Üzerine dilimlenmiş shiitake mantarını, salatalığı ve omletleri ilave edin. Ton balığı veya somonları, haşlanmış karidesleri de en üste ekleyin. İnce dilimlenmiş zencefil ile süsleyerek servis yapın.

SUSHI PİRİNCİ
3 fincan Japon sushi pirinci
3 ¼ fincan su
1/3 fincan pirinç sirkesi
2 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı tuz

Pirinci soğuk su ile iyice yıkayın. Tüm malzemeleri bir tencereye alın ve çok kısık ateşte, kapağı kapalı olarak tüm suyunu çekinceye kadar pişirin. Soğutun.

BALIK SUYU
4 fincan su
1/3 fincan katsuobushi (kuru bonito balığı)
10 cm uzunluğunda konbu (kelp) (konbu yosunu)

Konbuyu suda 1-2 saat bekletin. Kısık ateşte suyu ısıtın, su kaynamadan az önce konbuyu sudan çıkarın. Kuru balıkları suya ilave edin ve ateşi hızlandırın. Kuru balıklar yumuşayıncaya kadar kaynatın. Suyunuzda balık kokusunu alıyorsanız, hazır demektir.


Suimono (çorba) 2 kişilik
500 ml Dashi (balık suyu)
1 çay kaşığı tuz
½ yemek kaşığı soya sosu
taze maydanoz yaprakları
4 dilim Kamaboko (balık keki olarak geçiyor, Asya ürünleri satan dükkanlarda bulunabiliyormuş)

Dashiyi bir tencerede kaynatın. Diğer malzemeleri ilave edip bir taşım kaynatın. Servis yapın. Kamaboko bulamadığınız takdirde yerine taze sebze (mantar vs.), tavuk veya balık eti de kullanabilirsiniz.


Horenso no goma ae (salata)
1 demet ıspanak
2 yemek kaşığı susam
1 yemek kaşığı sake (pirinç şarabı)
1 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı soya sosu

HAZIRLANIŞI
Ispanakları iyice yıkayıp sularını süzün. 2-3 cm kalınlığında doğrayın. Susamları öğütücüde öğütün yoksa havanda dövün. Öğütülmüş susamları, ıspanakları, soya sosunu ve sakeyi bir kasede karıştırıp servis kasesine alın.

ve fotoğrafı olmayan Teriyaki soslu tavuk...

Teriyaki Soslu Tavuk

2 adet tavuk göğsü
2 yemek kaşığı sake (pirinç şarabı)
4 yemek kaşığı soya sosu
4 yemek kaşığı mirin (tatlı pirinç şarabı)
2 yemek kaşığı şeker

HAZIRLANIŞI
Tavuğun göğüs etini küçük küçük doğrayın. Diğer malzemeler ile birlikte bir kasede karıştırıp 39 dk. kadar buzdolabında marine edin. Sıcak bir tencereye 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ ilave edip, sosun içindeki tavukları bir delikli kepçe yardımıyla tencereye alın. Her tarafı kızarıncaya kadar kuvvetli ateşte karıştırarak pişirin. Marine ettiğiniz sosu tencereye ilave edin ve kısık ateşte tüm suyunu çekinceye kadar pişirin. Arzu ederseniz, taze zencefil ve yeşil soğan ile birlikte servis yapın.

13 Comments:

Blogger tata said...

Harika seyler yapmissin, teriyaki soslu tavuktan baska hicbirini tanimiyorum. Hele tatli olarak bir kizarmis muz yaparlar buradaki lokantalarda, ben de hep acirdim, zavallilar da tatli yok diye. Ellerine saglik, hamarat kizim!

7/26/2006 07:16:00 ÖS  
Blogger gastronot said...

Tatacığım,
Keşke tattırma imkanım da olsa. Böyle sadece yazıp göstermekle yetiniyoruz maalesef. Sevgiler,
bahar

7/27/2006 10:07:00 ÖÖ  
Blogger munevver said...

Sevgili Bahar,ne ilginç yemekler..Tatlıları yapabiliriz. (malzeme açısından) Yalnız pancakelerin üstündeki şekil nasıl oluştu acaba? Stencıl ile mi?Pek şirin görünüyor..
Teşekkürler bu bilgiyi paylaştığın için..

7/27/2006 10:08:00 ÖS  
Blogger mom said...

dorayaki cok gusel gorunuyor ama evde yapilmaz sanirim:)

7/28/2006 08:36:00 ÖÖ  
Blogger gastronot said...

Sevgili Münevver ve Mom,
Herşeyin makinasını yapan Japonlar Dorayaki'nin de waffle kalıbı gibi kalıplı ızgarasını çıkartmış. Kalıbınız varsa onda pişirebiliyorsunuz. Yoksa eger pancke gibi yagda da pişirebiliyorsunuz. Sevgiler,
bahar

7/28/2006 09:52:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız said...

Hey, you have a great blog here! I'm definitely going to bookmark you!
I have a yahoo anti spyware site.
Come and check it out if you get time :-)
Greetings.

7/31/2006 06:08:00 ÖÖ  
Blogger gastronot said...

Thank you soo much for your interest.

8/07/2006 11:21:00 ÖÖ  
Blogger Damak Tadı said...

Sevgili Bahar,
Çok ilginç ve bir o kadar da değişik geldi bana da.Dediğin gibi keşke tatma imkanımız olsa ne iyi olurdu.))
Ellerine sağlık,denemeyi çok isterim ne kadar başarılı olabilirim o da meçhul ya.))

Çok güzel bir hafta diliyorum.
Sevgiler

8/28/2006 03:34:00 ÖS  
Blogger sevdamavisi said...

Sevgili Bahar,
Harika tarifler yapmışsın imrenerek baktım. Hem ilginç hem güzel tarifler. Ellerine ve yüreğine sağlık. sevgiyle kal

3/13/2007 02:24:00 ÖS  
Blogger Unknown said...

merhabalar japon mutfağını araştırdığınızı söylemişsiniz.Benim de merak ettiğim bir şey var japonların kaşık olarak da kullandıkları kepçe tarzı bir şey.İstanbuldaki japon restaurantında kullanmıştım ama satın almak için bulamıyorum.Türkiye de bulabileceğim bir yer var mı biliyormusunuz .Ya da en azından o kaşık-kepçenin özel bir adı var mı? teşekkürler

11/28/2008 02:26:00 ÖS  
Blogger Unknown said...

jianbin0910
salomon shoes sale
michael kors outlet store
canada goose outlet
swarovski outlet
celine outlet online
chrome hearts outlet
ralph lauren pas cher
coach outlet online
adidas nmd
ugg boots
timberland boots
mulberry handbags
toms shoes
louis vuitton replica
gucci outlet online
mulberry outlet
coach outlet online
michael kors handbags
louis vuitton outlet
moncler outlet store
coach outlet
ferragamo outlet
uggs outlet
chicago blackhawks jerseys
fitflops outlet
nike air max 90
nike air force 1
ugg outlet
louis vuitton outlet
canada goose
ray-ban sunglasses
valentino shoes

9/10/2016 11:29:00 ÖÖ  
Blogger Unknown said...

www0607

five fingers shoes
polo ralph lauren
mizuno running shoes
nike shoes
nike outlet
stussy clothing
true religion outlet
nba jerseys
cheap jordans
uggs outlet

6/07/2018 10:15:00 ÖÖ  
Blogger zzyytt said...

nike shoes
golden goose
michael kors handbags
cat boots
longchamp outlet
lacoste polo
hermes online shop
nike air huarache
adidas shoes outlet
caterpillar boots

10/15/2018 04:29:00 ÖÖ  

Yorum Gönder

<< Home

Free Web Site Counter
Website Counter