Susam Helva sever misiniz? Bir parça ister misiniz?
Benim susam helva maceram, dalgınlıkla çiğ susam yerine kavrulmuş susam almamla başladı. Kurabiyenin ya da ekmeğin üzerine koyduğum susam, kurabiye pişinceye kadar kömürleşiyordu. Ben de bu kadar susamı ne yapsam da değerlendirsem diye düşünürken, her dem çok sevdiğim susam helva aklıma geldi.
1 ölçü susam
2 ölçü toz şeker
ile işe koyuldum. Kalın dipli bir çelik tencerede şekeri eritin. Yanmamasına özen gösterin. Tamamı erir erimez kavrulmuş susamları içine atıp karıştırın. ( Eğer susamlarınız kavrulmuş değilse, önceden teflon tencerede ya da fırında kızarıncaya kadar kavurun. ) İşte bu noktadan sonra oldukça hızlı hareket etmeniz gerekiyor. Mümkünse birisinden yardım isteyin. Daha önceden içine kenarları da dahil olmak üzere yağlı kağıt yerleştirdiğiniz ısıya dayanıklı yayvan bir tepsi ya da kaba, hızla şeker&susam karışımını boşaltın. Kaşığın sırtı ile istediğiniz incelikte yayın. Şeker donmaya başlayacak bile. Keskin bir bıçak ile, baklava keser gibi küçük parçalara kesin. Ama parçalar birbirinden ayrılmayacaktır. Aynen çikolatalardaki gibi, daha sonra kolaylıkla elinizle bölebilmeniz için kendinize zayıf yollar açmış olacaksınız. Bölme işlemi bitince, tamamen soğuyuncaya kadar bekleyin. Kağıdın üzerinden alın. Daha önce kestiğiniz zayıf yerlerden elinizle kırarak servis tabağına ya da kutuya yerleştirin.
10 Comments:
Bahar cım ellerine kollarına saglık, harika gorunuyorlar inan, peki yerken nasıllar? Cok sert mi acaba ? Ben bayılıyorum bu tarz tatlara,
Gercekten çok hoş,
sevgilerimle,
Figen
sevgili Bahar Hanim, ellerinize saglik susamli herseye bayilirim tatli tuzlu hic fark etmez..nefis görünüyorlar ama seker ile ugrasma konusunda cok hk veriyorum cok dikkatli davranmak gerekiyor..bende beklerim www.blogcu.com/oezlem
sevgiler Özlem
Merhabalar:)
Ellerinize saglik! Gercekten cok leziz gozukuyor:) Bayilirim ben susam helvaya:) Ozellikle Ege'de Tugba Kuruyemiscisi vardir ya hani, orda cok guzel yaparlar:) direkt aklima orasi geliyor:)
Sevgilerrr
Biz de isteriz susam helvaaa!!! :)
İzmire gelirken de yap getir valla :)) Mükemmel görünüyorlar, ellerine sağlık!
Sevgili yemek ve biz,
sevgili özlem,
sevgili burcuk,
canım ablacığım,
beğendiğinize sevindim. Susam helvaların tadı dışarıda severek yediklerimle aynı. Keşke biraz daha hızlı davranıp daha inceltebilseydim. Ama dişi sağlam olanlar için o da güzel. Sevgiler,
not : Ablacığım İzmir'e de getireceğim söz...
bahar
Bu da sorulur mu, hem severiz hem isteriz. Cok güzel görünüyorlar. Biraz keyfim yerine gelince, tatil dönüsü deneyecegim.
Baharcım.nostalji yaşattın bize.Çocukken ne çok yerdik.Eriyen şekerden sonra ağıza gelen susamın tadı...?Nefis...Bu sıcaklarda değil de sonbaharda denemeli.
Sevgili tata,
Sevgili Munevver,
Begendiğinize sevindim. Evet belki sonbahar ya da kış için daha uygun bir tarif. sevgiler,
bahar
Selam Bahar Hn,
İyi haftalar diliyorum.
Öncelikle bu güzel tarifler ve görüntüler için çok teşekkür ediyorum.
Ne muhteşem tadlarıda vardır mutlaka.Şekerli konular gerçekten hassas konular bencede.Çok dikkatli olmak gerekiyor,yağlı kağıt yönteminize katılıyorum.
Ben ve arkadaşlarım gerçekten birer parça istiyoruz mümkünse.)))
Tekrar elleirinize ve gönlünüze sağlık.Görüşmek dileğiyle..
Sevgilerimle,
Sevgili Gül,
Hoşgeldin. Beğendiğinize sevindim. Senin de sayfan oldukça bilgilendirici ve keyif verici. Aynı yolda sizler gibi dostlarla yürümek güzel, sevgiler,
bahar
Yorum Gönder
<< Home