gastronot

yeme-içme kültürüne dair...

Fotoğrafım
Ad:
Konum: İstanbul, Türkiye

Merhaba, ben Bahar Yaka. 36 yıllık hayatımın 24 yılını doğduğum şehir olan İzmir'de geçirdim. Yemek yapmayı ve yemeyi çok seven, her öğünün adeta ritüel olduğu bir ailede büyüdüm. Herkesin bulunmak için büyük özen gösterdiği akşam yemeklerinin, geç vakit yapılan pazar kahvaltılarının tadı hala damağımdadır. Balkan kökenli bir ailenin 2. kuşak İzmir'lisi olarak, damağım hem Akdeniz mutfağının eşsiz lezzetleriyle tanıştı hem de Trakya mutfağının ot kokulu yemeklerinden tattı. Böylece yemek ve içmek hayatta en çok sevdiğim şeylerin başında yeraldı. Yaşım ilerledikçe şarapla tanıştım. Hatta tanışmakla kalmayıp kendi şarabımı yapmaya başladım. Şarabın en yakın dostu olan peynir ise, asla vazgeçemeyeceklerim arasındaydı. Her yeni tadın içindekini keşfetmek ve onu denemek en büyük hobilerimden oldu. Bu site sayesinde de bildiklerimi sizlerle paylaştım.

Pazartesi, Temmuz 10, 2006

ve nihayet MAKLUBE...

Lübnan yemeklerine merak sardığımı her fırsatta belirtiyorum. İzmir'deki Lübnan'lı arkadaşımın şiddetle tavsiye ettiği Lübnan klasiklerinden biri olan "Maklube"yi yapmak, bu pazar nasip oldu nihayet. Hazırlaması biraz elinizin hızına bağlı ama en az 1 saat sürüyor. Pişmesi ise zaten 2 saat. Şimdiye kadar, hiçbir pazar günü peş peşe 3 saati mutfak için kendime ayıramadığımdan bir türlü yapamıyordum ve size verdiğim maklube sözünü tutamıyordum. İşte nefis lezzeti ile maklube sizinle...

3 adet Bostan Patlıcanı
300 gr. Yasemin pirinç (200 ml sıvı kapasiteli bardakla 2 bardak)
500 gr. kuzu kemiği (ilikli ve irice parçalanmış)
500 gr. kuş başı kuzu eti
Et suyu (kaynar)
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Yenibahar
Karabiber
Kızartmalık sıvı yağ
tuz



Pirinçleri ayıklayıp yıkadıktan sonra, ılık ve tuzlu suda 1 saat kadar bekletin. Su berraklaşıncaya kadar yıkayın ve süzün. Kabaca 3’e ayırın.
Patlıcanları alacalı soyun ve boyuna, 2 cm. kalınlığında dilimleyin. Bol ve kızgın sıvı yağda kızartın. Patlıcanları, 2 partide kullanacağımız için 2 gruba ayırın.
Kuzu kemiklerini 250C derece ısınmış fırında kızartın. Bir tencereye alın, üzerine su ekleyip 1 saat kadar kaynatın. Arzu ederseniz içine 4-5 adet tane karabiber ekleyebilirsiniz. Et suyunu süzün ve kaynar vaziyette muhafaza edin.
Teflon bir tencereye, 2 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyin. Üzerine kızartıp et suyunu yaptığınız kuzu kemiklerini yerleştirin. Kemiklerin üzerine kuş başı kuzu etlerini yerleştirin. Pirincin 1/3’ünü etin üzerine eşit olarak paylaştırın, yenibahar ve karabiber ekin. Sonra patlıcanların yarısını dizin ve tekrar 1/3 pirinç ve baharatları yerleştirin. Son olarak patlıcanların kalan yarısını ve kalan pirinci yerleştirin, tuzunu ekleyin. En üste, tencereden biraz daha küçük, metal, cam veya porselen (ısıya dayanıklı) bir tabak yerleştirin. Tabağın üzerine 2 cm çıkacak kadar kaynar et suyu ilave edip, en küçük ocağınızın en kısık konumunda 2 saat pişirin. Piştikten sonra, büyük bir servis tabağına ters çevirip, kemik parçalarını üzerinden alın. Servis yaparken, her tabağa, et, pilav ve patlıcan gelmesine özen gösterin.

16 Comments:

Blogger Unknown said...

Ben maklubeye bayılırım. Tarifin harika, resimden gördüğüm kadarıyla maklube de nefis olmuş. Acaba yasemin pirinci yerine pilavlık pirinç kullansam nasıl olur sence? Pınar

7/10/2006 02:54:00 ÖS  
Blogger gastronot said...

Sevgili Pınar,
Çok teşekkürler. Sanırım normal pirinç ile de olur. Ama yaseminin pişme süresi biraz daha uzun geldi bana. Normal pirinç ile pişme süresini kontrollü yapmanda fayda var. Denersen sonucu bana da yazarsan sevirim. Şimdiden Afiyet olsun. Sevgiler.
bahar

7/10/2006 03:10:00 ÖS  
Blogger Papatya said...

ve Makbule sahnede :))))
Ellerine sağlık!

7/10/2006 05:46:00 ÖS  
Blogger tata said...

Ellerine saglik Bahar, harika görünüyor, fakat ben üc saat ayirabilir miyim bilemiyorum. Not ettim, belki kisin yaparim.
Sevgiyle kal.

7/10/2006 07:17:00 ÖS  
Blogger evcilkedi said...

Ben de merak eder dururdum Bahar. Ne iyi etmişsin yer verdiğine. Epey vakit alıyormuş doğrusu ama özel sofralar için çok güzel bir tarif. Ellerine sağlık!

7/10/2006 07:37:00 ÖS  
Blogger evcilkedi said...

Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

7/10/2006 07:42:00 ÖS  
Blogger gastronot said...

Ablacığım,
Sevgili tatacığım,
Sevgili Tülin'ciğim,

Beğendiğinize sevindim. Lezzeti de görüntüsü kadar güzel emin olabilrisiniz. Kızlarla Özden'in 3,5 saat süren öğlen uykusu sırasında sıkıntıdan patlamak yerine orata çıkan maklube uykudan kalkanlara çok hora geçti doğrusu. Afiyet olsun...
Sevgiler,
bahar

7/11/2006 10:26:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız said...

Sevgili Bahar,
Yasemin pirinci yikamadan kullanmalisiniz demislerdi bana. 1 saat suda bekleyince yasemin kokusu gitmiyor mu?

Tugba

8/10/2006 08:03:00 ÖS  
Anonymous Adsız said...

I have been looking for sites like this for a long time. Thank you! http://www.docmartintv.info http://www.sonyvaiopcgc1mhpharddrive.info Phone amplifier car speaker caraudiohome com Hematopoetic vitamins Surco balano propecia Stationery brown envelope farmers insurance colorado live answering service appliance

4/26/2007 03:27:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız said...

Merhaba.
Gulen surat kurabiyesinin tarifini soracaktim. ve diger bazi tariflerinizin. resimlerin uzerine tiklayinca cikar sandim ama, sadece resimlerini buyuk sekilde gorebildim..
tariflerinize nasil ulasabilirim...
tesekkurler

4/30/2007 02:52:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız said...

Best regards from NY! Girls hairy holes little boys touching penis Photos amateurs voyeurs Paris hilton porno downloads http://www.blowjob-movies-3.info/2007/04/30/paris-hilton-hardeeaposs-commercial/ erotic stories humiliation Brooklyn uk paris hilton

5/09/2007 10:13:00 ÖS  
Anonymous Adsız said...

Hi there, its nice article about media print, we all be familiar with media is a fantastic
source of facts.
Also visit my web site : Poker

2/01/2013 10:27:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız said...

Thank you for the good writeup. It in reality was a enjoyment account it.
Look complicated to more added agreeable from you! By the way, how can we be in contact?


Take a look at my web site; electrician katy tx.

3/21/2013 07:38:00 ÖS  
Anonymous Adsız said...

Usually I do not learn post on blogs, however I wish
to say that this write-up very compelled me to check out
and do so! Your writing taste has been surprised me. Thanks, quite great
post.

My weblog; noticias primero

3/29/2013 10:31:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız said...

I was recommended this web site by my cousin. I'm not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my problem. You're amazing!
Thanks!

My weblog: http://www.jnmassage.info/

6/01/2013 03:36:00 ÖÖ  
Blogger Unknown said...

longchamp pas cher
louis vuitton handbags
coach factory outlet
kobe 8
ray ban sunglasses
christian louboutin shoes
christian louboutin outlet
louis vuitton outlet
michael kors outlet
cheap oakleys
cheap ray bans
oakley sunglasses outlet
soccer shoes
chanel no 5
toms canada
retro 11
chanel outlet online
michael kors outlet
ray ban eyeglasses
louis vuitton handbags
louis vuitton
tods sale
hollister
ed hardy outlet store
coach outlet
abercrombie store
polo ralph lauren outlet
cheap chi straighteners
coach factorty outlet online
coach factory online
christian louboutin shoes
hollister clothing store
abercrombie kids
polo ralph lauren
louis vuitton outlet
michael kors outlet
20150629xiong

6/29/2015 10:25:00 ÖÖ  

Yorum Gönder

<< Home

Free Web Site Counter
Website Counter