gastronot

yeme-içme kültürüne dair...

Fotoğrafım
Ad:
Konum: İstanbul, Türkiye

Merhaba, ben Bahar Yaka. 36 yıllık hayatımın 24 yılını doğduğum şehir olan İzmir'de geçirdim. Yemek yapmayı ve yemeyi çok seven, her öğünün adeta ritüel olduğu bir ailede büyüdüm. Herkesin bulunmak için büyük özen gösterdiği akşam yemeklerinin, geç vakit yapılan pazar kahvaltılarının tadı hala damağımdadır. Balkan kökenli bir ailenin 2. kuşak İzmir'lisi olarak, damağım hem Akdeniz mutfağının eşsiz lezzetleriyle tanıştı hem de Trakya mutfağının ot kokulu yemeklerinden tattı. Böylece yemek ve içmek hayatta en çok sevdiğim şeylerin başında yeraldı. Yaşım ilerledikçe şarapla tanıştım. Hatta tanışmakla kalmayıp kendi şarabımı yapmaya başladım. Şarabın en yakın dostu olan peynir ise, asla vazgeçemeyeceklerim arasındaydı. Her yeni tadın içindekini keşfetmek ve onu denemek en büyük hobilerimden oldu. Bu site sayesinde de bildiklerimi sizlerle paylaştım.

Cumartesi, Temmuz 22, 2006

Susam Helva sever misiniz? Bir parça ister misiniz?

Her ne kadar tehlikeli de olsa, şekerle uğraşmayı çok seviyorum. Neden tehlikeli derseniz, şeker ile çalışıyorsanız, yani şekeri eritiyorsanız, yanık riskiniz çok yüksektir, dikkatli olmalısınız. Temel birkaç kural var, mesela :
- Mutlaka çok kalın tabanlı çelik bir tencere kullanın. Elinizin altında ya buzlu su dolu bir kap olsun ya da çeşmeye çok yakın çalışın ki, eliniz yandığında hemen müdahale edebileseniz.
- Erimiş şekeri bir zemine döküp donduracaksanız eğer, zemin ısıya dayanıklı olsun ve şekeri zemine değil, mutlaka ama mutlaka yağlı kağıt üzerine dökün. Bu aşamada hızlı hareket edin, çünkü soğuk zemine değen şeker çok hızla sertleşmeye başlayacaktır.

Benim susam helva maceram, dalgınlıkla çiğ susam yerine kavrulmuş susam almamla başladı. Kurabiyenin ya da ekmeğin üzerine koyduğum susam, kurabiye pişinceye kadar kömürleşiyordu. Ben de bu kadar susamı ne yapsam da değerlendirsem diye düşünürken, her dem çok sevdiğim susam helva aklıma geldi.

1 ölçü susam

2 ölçü toz şeker

ile işe koyuldum. Kalın dipli bir çelik tencerede şekeri eritin. Yanmamasına özen gösterin. Tamamı erir erimez kavrulmuş susamları içine atıp karıştırın. ( Eğer susamlarınız kavrulmuş değilse, önceden teflon tencerede ya da fırında kızarıncaya kadar kavurun. ) İşte bu noktadan sonra oldukça hızlı hareket etmeniz gerekiyor. Mümkünse birisinden yardım isteyin. Daha önceden içine kenarları da dahil olmak üzere yağlı kağıt yerleştirdiğiniz ısıya dayanıklı yayvan bir tepsi ya da kaba, hızla şeker&susam karışımını boşaltın. Kaşığın sırtı ile istediğiniz incelikte yayın. Şeker donmaya başlayacak bile. Keskin bir bıçak ile, baklava keser gibi küçük parçalara kesin. Ama parçalar birbirinden ayrılmayacaktır. Aynen çikolatalardaki gibi, daha sonra kolaylıkla elinizle bölebilmeniz için kendinize zayıf yollar açmış olacaksınız. Bölme işlemi bitince, tamamen soğuyuncaya kadar bekleyin. Kağıdın üzerinden alın. Daha önce kestiğiniz zayıf yerlerden elinizle kırarak servis tabağına ya da kutuya yerleştirin.

Afiyet Olsun...

10 Comments:

Blogger ZeYNeP said...

Bahar cım ellerine kollarına saglık, harika gorunuyorlar inan, peki yerken nasıllar? Cok sert mi acaba ? Ben bayılıyorum bu tarz tatlara,
Gercekten çok hoş,
sevgilerimle,

Figen

7/22/2006 08:33:00 ÖS  
Anonymous Adsız said...

sevgili Bahar Hanim, ellerinize saglik susamli herseye bayilirim tatli tuzlu hic fark etmez..nefis görünüyorlar ama seker ile ugrasma konusunda cok hk veriyorum cok dikkatli davranmak gerekiyor..bende beklerim www.blogcu.com/oezlem
sevgiler Özlem

7/22/2006 09:40:00 ÖS  
Blogger Burcuk said...

Merhabalar:)

Ellerinize saglik! Gercekten cok leziz gozukuyor:) Bayilirim ben susam helvaya:) Ozellikle Ege'de Tugba Kuruyemiscisi vardir ya hani, orda cok guzel yaparlar:) direkt aklima orasi geliyor:)

Sevgilerrr

7/23/2006 01:02:00 ÖÖ  
Blogger Papatya said...

Biz de isteriz susam helvaaa!!! :)
İzmire gelirken de yap getir valla :)) Mükemmel görünüyorlar, ellerine sağlık!

7/23/2006 01:52:00 ÖS  
Blogger gastronot said...

Sevgili yemek ve biz,
sevgili özlem,
sevgili burcuk,
canım ablacığım,
beğendiğinize sevindim. Susam helvaların tadı dışarıda severek yediklerimle aynı. Keşke biraz daha hızlı davranıp daha inceltebilseydim. Ama dişi sağlam olanlar için o da güzel. Sevgiler,

not : Ablacığım İzmir'e de getireceğim söz...
bahar

7/24/2006 12:30:00 ÖS  
Blogger tata said...

Bu da sorulur mu, hem severiz hem isteriz. Cok güzel görünüyorlar. Biraz keyfim yerine gelince, tatil dönüsü deneyecegim.

7/25/2006 12:19:00 ÖÖ  
Blogger munevver said...

Baharcım.nostalji yaşattın bize.Çocukken ne çok yerdik.Eriyen şekerden sonra ağıza gelen susamın tadı...?Nefis...Bu sıcaklarda değil de sonbaharda denemeli.

7/25/2006 09:23:00 ÖS  
Blogger gastronot said...

Sevgili tata,
Sevgili Munevver,
Begendiğinize sevindim. Evet belki sonbahar ya da kış için daha uygun bir tarif. sevgiler,
bahar

7/26/2006 12:39:00 ÖS  
Blogger Damak Tadı said...

Selam Bahar Hn,
İyi haftalar diliyorum.

Öncelikle bu güzel tarifler ve görüntüler için çok teşekkür ediyorum.

Ne muhteşem tadlarıda vardır mutlaka.Şekerli konular gerçekten hassas konular bencede.Çok dikkatli olmak gerekiyor,yağlı kağıt yönteminize katılıyorum.

Ben ve arkadaşlarım gerçekten birer parça istiyoruz mümkünse.)))


Tekrar elleirinize ve gönlünüze sağlık.Görüşmek dileğiyle..

Sevgilerimle,

7/31/2006 05:34:00 ÖS  
Blogger gastronot said...

Sevgili Gül,
Hoşgeldin. Beğendiğinize sevindim. Senin de sayfan oldukça bilgilendirici ve keyif verici. Aynı yolda sizler gibi dostlarla yürümek güzel, sevgiler,
bahar

8/07/2006 11:17:00 ÖÖ  

Yorum Gönder

<< Home

Free Web Site Counter
Website Counter