gastronot

yeme-içme kültürüne dair...

Fotoğrafım
Ad:
Konum: İstanbul, Türkiye

Merhaba, ben Bahar Yaka. 36 yıllık hayatımın 24 yılını doğduğum şehir olan İzmir'de geçirdim. Yemek yapmayı ve yemeyi çok seven, her öğünün adeta ritüel olduğu bir ailede büyüdüm. Herkesin bulunmak için büyük özen gösterdiği akşam yemeklerinin, geç vakit yapılan pazar kahvaltılarının tadı hala damağımdadır. Balkan kökenli bir ailenin 2. kuşak İzmir'lisi olarak, damağım hem Akdeniz mutfağının eşsiz lezzetleriyle tanıştı hem de Trakya mutfağının ot kokulu yemeklerinden tattı. Böylece yemek ve içmek hayatta en çok sevdiğim şeylerin başında yeraldı. Yaşım ilerledikçe şarapla tanıştım. Hatta tanışmakla kalmayıp kendi şarabımı yapmaya başladım. Şarabın en yakın dostu olan peynir ise, asla vazgeçemeyeceklerim arasındaydı. Her yeni tadın içindekini keşfetmek ve onu denemek en büyük hobilerimden oldu. Bu site sayesinde de bildiklerimi sizlerle paylaştım.

Perşembe, Nisan 13, 2006

Nihayet Deniz Börülcelerime kavuştum...


Nisan başında doğum günüm için annemlerin gönderdiği paketten, hediyelerimin yanında 5 demet deniz börülcesi çıktı. Aslında süpriz olmadı, ben ısmarlamıştım ama mevsimin çok başında olduğumuz için geleceğini pek sanmıyordum. Tabii İzmir'in İstanbul'dan ne kadar sıcak olduğunu unutmuşum. Nasıl da özlemişim. Evde benden başka kimse yemediği için (belki biraz Yağmur yer...) hepsinin hakkından tek başıma geleceğim. Ben her zaman, haşladıktan sonra yiyeceğim kadarını zeytinyağı ve limonla birlikte tükettim. Ama bu sefer bir kısmını Ayvalık'ta bir restaurantta inatla yemek istemediğim şekilde sirke ve sarımsak ile deneyeceğim. O gece Ayvalık'ta inatlaştığım şef duyarsa bana çok kızacak. Olayı anlatayım :
Eşim Özden'in kardeşi bir Macar ile evli, adı Zsuzsuanna (Jujuanna okunuyor). Macaristan'da değil ot, doğru dürüst sebze bile yiyemedikleri için, Türkiye'ye her gelişlerinde kızcağız sebze ve ot komasına girinceye kadar tüketiyor hepsinden. Dördümüz birlikte Ayvalık'a tatile gittik, her ikimiz de hamileyiz. Akşam sahildeki restaurantlardan birinde oturduk. Tabii ben, sofraya gelmesini beklemeden soluğu mezelerin bulunduğu büfede aldım. Arkamdan Jujuanna da geldi. Enfes görünen ot salatalarına bakıyoruz, ben de tek tek anlatıyorum neyin ne olduğunu. Yanda da şef bizi izliyor. Büyük bir tabağa hepsinden biraz biraz almak istiyoruz. Limon ve zeytinyağı ile... İşte o noktada şefle yollarımız ayrılıyor. Diyor ki "deniz börülcesi limonla yenmez, ille de layıkı sirke&sarımsaktır". Ben de inat ediyorum limon ve zeytinyağı ile yemekte. Tabii müşteri olduğum için ben kazanıyorum oyunu ama, aklımın bir kenarında da kalıyor sirkelisi. İşte bir terslik olmazsa deneyeceğim bu akşam Ayvalık'lı şefimi anarak. Belki pişman olacağım bunca zaman yemediğime, belki de şükredeceğim...

6 Comments:

Blogger gastronot said...

Sirke ve sarımsakla denedim. Bunca yıl hiçbir şey kaçırmamışım. Üzgünüm şefim...
Bahar

4/18/2006 02:23:00 ÖS  
Blogger gastronot said...

Hatta dayanamadim sarımsaklı yoğurtla da denedim. Yaşasın zeytinyağ, limon...
Bahar

4/18/2006 02:24:00 ÖS  
Blogger ZeYNeP said...

Bahar hanımcıgım,
Bende z.yağı+sarımsak+sirke ile yaparım veya limon ile ama mutlaka sarımsak olmalı, baskası olamaz:)

Ve hasladıktan sonra sarımsakla sotelerimde , üzerinede yogurt, cok guzel olur, boylede deneyin,

Ellerinize saglık, ama laf aramızad şef haklıymıs:)

Sevgilerimle,
Figen

4/24/2006 10:36:00 ÖS  
Blogger gastronot said...

Biliyorum, Ustalar her zaman haklıdır zaten... Ama bu sefer zevklerimiz uyuşmadı ne yapalım. Ama sarımsak ile sotelemeyi deneyeceğim. Sarımsağın piştikten sonraki rayihası farklı bir tat katabilir ;) Tavsiyen için teşekkürler.
bahar

4/25/2006 11:23:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız said...

That's a great story. Waiting for more. 67 oldsmobile 442 w 30 air breather phendimetrazine order old cadillacs for sale Volkswagen jetta floor mats Aggieland soccer tournament Pharmacy rx.com viagra Daft punk is playing at my house lcd Acuvue 2 colors vial advantage to running cross country with spikes running person jogging stroller with front wheel that pivots Metal hardcore torrents Entertainment and sports films Branson cleaner jewelry ultrasonic

2/21/2007 08:59:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız said...

Ben de inat ediyorum limon ve zeytinyağı ile yemekte. Tabii müşteri olduğum için ben kazanıyorum oyunu ama, aklımın bir kenarında da kalıyor sirkelisi. İşte bir terslik olmazsa deneyeceğim bu akşam Ayvalık'lı şefimi anarak. Belki pişman olacağım bunca zaman yemediğime, belki de şükredeceğim...
stitched pakistani suits online
pakistani suit stitching designs

6/04/2022 03:03:00 ÖS  

Yorum Gönder

<< Home

Free Web Site Counter
Website Counter