Mevsim, Bamya mevsimi...
İkinci bamya yemeğimizin adı, ASİDE. Aside'yi, çok sevdiğim Yemek ve Kültür dergisinin, 5. sayısında, Sayın Ümit Bayazoğlu'nun "Mam Dadı Dolma Sardı" başlıklı yazısında okudum ilk kez. Osmanlı'da İstanbul'un fethinden sonra moda olan, Afrikalı yardımcılar edinme modasıyla, çok ama çok az da olsa birkaç Afrika yemeği Osmanlı mutfaklarında pişmeye başlamış. Afrikalı kölelerin çocuk yaşta satın alınmaları, onların henüz kendi mutfak kültürlerini öğrenemeden başka bir ülke mutfağında çalıştırılması, aslında kültür geçişi açısından pek de verimli olamamış. Aside de az da olsa bizlere ulaşmayı başaran ender lezzetlerden biri ve tam bir Senegal'li...
Bayazoğlu'nun tarifinde aynen şöyle der:
"Pirinç kaynatılır, keşkek gibi dövülür, bir hamur yapılır, gayet çok biberle kavrulmuş doğrama bamyanın etrafına fırdolayı çevrilir."
Tarifin çok net olmaması beni daha fazla aramaya yöneltti. Öncelikle Ekrem Muhittin Yeğen'in kitabında buldum, sonra başka başka yerlerde. Birbirinden farklı farklı yorumlamalarla tabii. Kimi sadece biberle kavurmuş, kimi pirinç lapasının içine etli bamya yemeği oturtmuş. Kimi altına unla bulamaç bir sos yapmış, kimi de özellikle kuru bamya kullanmış. Ben de, kendi denemem olan ve dergideki tarife sadık kalınan reçeteyi yazayım :
Aside (1 kişilik)
1 su bardağı bamya (ayıklanmış doğranmış)
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tereyağı
2 acı yeşil biber
tuz
Yeşil biberlerin tohumları ayıklanıp, bamyalarla aynı ölçülerde doğranır. Tavada tereyağı eritilir bamyalar ve biberler eklenir, tuz ve karabiber ilave edilip iyice kavrulur. Pirin pilavı veya lapasının ortasına dökülür. Çok acı olduğu için, mutlaka pilavla servis edilmelidir.
Bamya:(Okra / Ocker / Bamia / Gombo / Bamias / Okra / Gumbo) Mutedil iklimlerde yillik, sicak iklimlerde ise, bir kaç defa yetistirilebilen, boyu 1-2 metreye kadar uzayan, yapraklari asma yapragina benzeyen, meyvesi bes bölmeli, tohumlari yuvarlak ve yesilimtrak gri renkte bir sebze.
Türkiye’de yetistigi yerler: Memleketimizde sebze olarak hemen her yerde yetistirilmektedir. Akdeniz çevresi, en müsait ve önemli yetisme bölgesidir. Türkiye’nin Erzurum, Kars gibi soguk ve yüksek yerleri hariç, hemen hemen her yerinde yetistirilebilmektedir. En çok Akdeniz ve Ege bölgesindeki ovalar ile Amasya’da ziraati yapilir. Memleketimizde, Sultani, Amasya ve Balikesir bamya çesitleri taninmistir.
Kullanildigi yerler: Faydali bir sebzedir. Yas veya kuru olarak sarf edilir. Konserveleri de yapilir. Meyveleri müsilajlidir. Kabizlik tedavisi ve barsaklarin düzenli çalismasi için faydalidir.
9 Comments:
Ne tesadüf! Biz de kişnişli bamya yedik bugün :) Manolis'in bahçesine gitmiştik sebze toplamaya. Ektiği bamyalar, biraz fazla büyümüştü. Bunlar olsa olsa, küçük küçük doğranıp, kişnişli olur, dedik ve bugün pişirdim. Geçen gün senden duyup hatırlamıştım bu tarifi ;) Senin de ellerine sağlık! Öptüm!
Bahar'cım Günaydın,
Hoşgeldin. Umarım tatilin güzel geçmiştir.Bamya tariflerini görünce yazmadan yapamadım. Hayatımda yiyemediğim tek sebze olan bamya ile barışmaya karar verdim bu yaz. Annemin de yardımıyla farklı tarifleri deniyorum. Senin tariflerini de deneyeceğim. Nasıl gidiyor dersen; birbirimize alışmaya çalışıyoruz:)İnan elimden geleni yapıyorum...
Sevgiler,
Yelda
Patacığım,
Bu yaz sıcağında en güzel yemeklerden biri bence. Afiyet olsun...
Öptüm
Yeldacığım,
Notun başında anladım bamyayı sevmediğine ve çok üzüldüm doğrusu, ama barışma kararına çok sevindim. Lezzetinin ötesinde çok sağlıklı bir sebze, diğer hepsi gibi. Afiyetler olsun... Sevgiler,
bahar
Sevgili Bahar, Sarimsak bütün bir baş mi yoksa bir diş mi kullaniyoruz? Bamya cok pisiriyorum bir de senin yonteminle deneyeyim. Sevgiler, Mine.
Sevgili Mine,
Biliyorum gözlerine inanamadın ama doğru "bir baş sarımsak". Bu yemeğin 3 önemli özelliğinden biri, hiç soğan yok bol sarımsak var. 2- Kişniş var. 3- Su aklemek yok, bol bol domates var...
Eğer evde tansiyon problemi olan yoksa, sarımsak konusunda ölçüyü değiştirmemeni tavsiye ederim. Sevgiler,
bahar
Bahar, Cok tesekkur ederim, tarifi deneyecegim.
Merhabalar.
Benim ismim Ayben. Benimde köklerim Arap ve yukarıda tarifi verilen yemeğin ismi 'Veyke'.Yemeğin pişirilişinde ki tek fark biz veyke'ye acı sivri biber doğruyoruz.Belkide Tamammen damak tadından kaynaklanıyordur acı sivri biber.Acı severler birde böyle deneyebilirler.
Sevgiler .
Afiyet olsun...
qzz0710
audemars piguet watches
michael kors handbags
canada goose outlet
marc jacobs outlet
nba jerseys
pandora charms
polo ralph lauren
ugg outlet
lacoste soldes
san francisco 49ers jerseys
Yorum Gönder
<< Home