gastronot

yeme-içme kültürüne dair...

Fotoğrafım
Ad:
Konum: İstanbul, Türkiye

Merhaba, ben Bahar Yaka. 36 yıllık hayatımın 24 yılını doğduğum şehir olan İzmir'de geçirdim. Yemek yapmayı ve yemeyi çok seven, her öğünün adeta ritüel olduğu bir ailede büyüdüm. Herkesin bulunmak için büyük özen gösterdiği akşam yemeklerinin, geç vakit yapılan pazar kahvaltılarının tadı hala damağımdadır. Balkan kökenli bir ailenin 2. kuşak İzmir'lisi olarak, damağım hem Akdeniz mutfağının eşsiz lezzetleriyle tanıştı hem de Trakya mutfağının ot kokulu yemeklerinden tattı. Böylece yemek ve içmek hayatta en çok sevdiğim şeylerin başında yeraldı. Yaşım ilerledikçe şarapla tanıştım. Hatta tanışmakla kalmayıp kendi şarabımı yapmaya başladım. Şarabın en yakın dostu olan peynir ise, asla vazgeçemeyeceklerim arasındaydı. Her yeni tadın içindekini keşfetmek ve onu denemek en büyük hobilerimden oldu. Bu site sayesinde de bildiklerimi sizlerle paylaştım.

Cuma, Mart 30, 2007

Mini mini elma şekerleri...

Uzun zaman önce, henüz çocuklarım bile yokken, sadece kendi keyfim için elma şekeri yapmayı denemiştim. Çok da güzel olmuştu. Ama asıl sebep, koca kadın sokaktan elma şekeri almaya mı çekinmiştim, yoksa evde yapmaya mı merak salmıştım hatırlamıyorum.
Yakın zamanda Özden'lerin yeni Kanz mağazasının açılışı olacak. Catering hizmetini de biz üstlendik. Şimdiden menüde farklı birşeyler yaratmaya çabalıyoruz, kafa yoruyoruz, denemeler yapıyoruz. Çocuk mağazası olacağından, açılışa gelen misafirlerin bir çoğu çocuk olacak. Bu mini mini elma şekerlerinden de o gün yapmayı planlıyoruz. Bugün de eski reçeteleri karıştırıp çıkardım, denedik pek de güzel oldu. Yapılışı çok basit,
4 adet en miniklerinden Amasya Elması
150 gr toz şeker
az gıda boyası
4 adet tahta çubuk
pişirme kağıdı
Elmaları yıkayıp iyice kurulayın. Tahta çubukları sap yerlerinden batırıp elmaları hazır edin. Şeker eriteceğiniz kabı Ben Mari usulu içine alacak bir kapta su kaynatın. Başka bir kapta (kalın dipli çelik) şeker ve boyayı kısık ateşte karıştırarak eritin. Şekerin yanıp kararmasına asla izin vermeyin. Elmayı tahta çubuğundan tutun, isterseniz doğrudan karamelize şekere hızla batırın ve her tarafının eşit ölçüde şekerlenmesini sağlayın. İsterseniz bir kaşık yardımı ile ama yine çok seri olarak, elmayı çevirerek her yerini şekerle kaplayın. Baş aşağı gelecek şekilde pişirme kağıdının üzerine alın. Elmaların hepsi için aynı işlemi tekrarlayın. Donması için bekleyin. Kaplama işlemini yaparken şekerin altındaki ateşi kapatın, ama şekerin donmasına engel olmak için de kabı, kaynar su dolu kabın içine oturtun.
İşte bu kadar. Haydi şimdi çocuklara sürpriz yapmaya...

5 Comments:

Blogger tata said...

Ben sahsen hic utanmam disarida elma sekeri yemeye. Cesme'de Ilica plajinda bir elma sekeri saticisi var, mutlaka alirim her sene. Yine de tarifini not ettim. Seninkiler neden yesil?
Kolay gelsin islerinde, cok iyi basaracagina eminim.
Sevgiler

3/30/2007 04:14:00 ÖS  
Blogger gastronot said...

Eeee bunlarda Miss Caramel şekeri :)o kadar fark olacak artık...
Canim tatacığım, hoşgeldin...
Cesme dedinde, plajda haşlanmış mısır (darı) yemeği ne çok özledim...
sevgiler,

3/30/2007 04:22:00 ÖS  
Blogger tourkika said...

Teyzesi,
Mayacik elma sekerlerini gorr gormek ne dedi biliyor musun?
- ama ondsn istiyoyuuum :)

Peki, dedim, biz de yapariz, Amasya elmalari kadar kucuklerini bulur muyum bilmiyorum ama buldugumuz en kucuklerle deneriz teyzenin tarifini :)
optum*

3/31/2007 09:36:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız said...

yeşil elma şekerlerin çok güzel görünüyorlar.çocuklarda çok sevecekler eminim.kolay gelsin.öptüm.Serpil

3/31/2007 01:58:00 ÖS  
Blogger Kelebek Etkisi said...

Bende istiyorummmm
Elma şekeri dedin de aklıma geldi elma şekerinin üzerinde bıraktığım dişim...:)

4/05/2007 09:43:00 ÖS  

Yorum Gönder

<< Home

Free Web Site Counter
Website Counter