gastronot

yeme-içme kültürüne dair...

Fotoğrafım
Ad:
Konum: İstanbul, Türkiye

Merhaba, ben Bahar Yaka. 36 yıllık hayatımın 24 yılını doğduğum şehir olan İzmir'de geçirdim. Yemek yapmayı ve yemeyi çok seven, her öğünün adeta ritüel olduğu bir ailede büyüdüm. Herkesin bulunmak için büyük özen gösterdiği akşam yemeklerinin, geç vakit yapılan pazar kahvaltılarının tadı hala damağımdadır. Balkan kökenli bir ailenin 2. kuşak İzmir'lisi olarak, damağım hem Akdeniz mutfağının eşsiz lezzetleriyle tanıştı hem de Trakya mutfağının ot kokulu yemeklerinden tattı. Böylece yemek ve içmek hayatta en çok sevdiğim şeylerin başında yeraldı. Yaşım ilerledikçe şarapla tanıştım. Hatta tanışmakla kalmayıp kendi şarabımı yapmaya başladım. Şarabın en yakın dostu olan peynir ise, asla vazgeçemeyeceklerim arasındaydı. Her yeni tadın içindekini keşfetmek ve onu denemek en büyük hobilerimden oldu. Bu site sayesinde de bildiklerimi sizlerle paylaştım.

Çarşamba, Nisan 11, 2007

White Wine Jelly...

Özellikle Cumartesi ve Pazar günleri, gazetelerin eklerini okumayı çok severim. Elbette ilk baktıklarım da yemek köşeleridir. Bu pazar da, Hürriyet Gazetesi'nde "Simit & Havyar" adlı köşeyi yazan Sn. Arman Kırım'ın yazısında bahsettiği "Şarap Jölesi" çok ilgimi çekti. Yapımı çok kolaymış diye düşünürken, bir de dolapta yarım şişe beyaz şarabı görünce, reçete hemen denendi tabii...
Yaprak jelatin olmadığı için toz jelatin ile yaptım. Böylece reçete biraz değişti ama sonucu pek etkileyeceğini sanmıyorum. Şarap Jölesini yapmak için,
35 cc Şarap
2 yemek kaşığı toz şeker
2 silme yemek kaşığı toz jelatin
1 kahve fincanı suya ihtiyaç var.
Jelatinin üzerine suyu ekleyip, her tarafı eşit ıslanıncaya kadar karıştırın. Küçük bir tencerede şarabı kaynama noktasına kadar ısıtın, ama asla kaynatmayın. Isınınca içine şekeri ilave edip, karıştırarak eritin. Ocaktan alıp, jelatini ekleyin ve tüm jelatin eriyinceye kadar karıştırın. 15x20 cm ölçülerinde bir kabın içine streç film ya da temiz bir naylon yerleştirin. Karışımı kalıba dökün ve oda sıcaklığına gelinceye kadar bekletin. Sonra buzdolabında bir gece kadar dinlendirin. Tabağa ters çevirin. İnce bir bıçakla dikkatlice küçük küplere bölün.
Şarap Jölesi, ne bir içki, ne bir tatlı... Adını çok net koyamadığım, ama çok orjinal, çok dekoratif, ikramlarınızı renklendirecek, misafirlerinizi şaşırtacak enteresan bir hoşluk bence...
İlk fırsatta rose ve kırmızı şarapla da denemek istiyorum. Renklerini düşünmesi bile harika...


Rose şarap deyince aklıma, jöleyi hazırladığım şarap geldi. Bu şarap, yazın Çeşme tatilimizde, ziyaretlerine gittiğimiz sevgili tata'nın ve eşi L.'nun bize hediye ettikleri 3 şişe nefis şaraptan sadece biriydi. Beyaz, Kırmızı ve Rose çeşitlerinden oluşan mükemmel Sicilya şaraplarını da sayelerinde tatmış oldum. Tatacığım, tekrar teşekkürler...

13 Comments:

Anonymous Adsız said...

bunlarin tekilalisini denemistim :) :)

4/12/2007 07:31:00 ÖÖ  
Blogger tata said...

Cok hos olmus Bahar'cigim, hele bir de baska renkler katilirsa yanina degisik bir sunum.
Saraplara gelince, hele buralara gel, bak daha neler tattiririm.
Sevgiler

4/12/2007 09:53:00 ÖÖ  
Blogger gastronot said...

Sevgili Asya Yusof,
Ben de düşündüm başka nelerle yapılabilir diye... Evet gerçekten bir çok içki ile olabilir. Denemek lazım. Teşekkürler.
bahar

4/12/2007 10:58:00 ÖÖ  
Blogger gastronot said...

Sevgili tata,
Haklısın, pembe, kırmızı, ve beyaz yan yana çok daha güzel olur. Bir de nane likörü ile denemek lazım. İnşallah birgün Almanya'da da görüşeceğiz. Sevgiler,
bahar

4/12/2007 11:02:00 ÖÖ  
Blogger Papatya said...

Iyi ki de pek yeni birseyler yapmadim diyordun. Yine bulmussun birseyler! Gercekten de ne degisik bir fikir!
Ellerine saglik... yaz icin buzdolabindan cikmis buz gibi haliyle hos bir surpriz olurdu misafirler icin ;) opuyorum :*

4/15/2007 07:10:00 ÖS  
Blogger Defne said...

Eşimin memleketi de şarap cenneti sayılır, en iyisi bir tane de bu jelly için almak :). Çok hoş birşeymiş bu...
Sevgilerimle.

4/18/2007 05:04:00 ÖS  
Blogger gastronot said...

Sevgili Defne,
Tadına bakan misafirlerin yüzündeki şaşkınlığı görmek çok güzel. "Şarap buuuuuu..." diye hayret ediyorlar. Mutlaka tavsiye ederim.
sevgiler

4/18/2007 06:32:00 ÖS  
Blogger Özlem said...

Sevgili Bahar,

Görüntüsü çok güzel. Bir arkadaşım, meyveli jöle ve votkadan yapmıştı...

Sevgiler,
Özlem

5/09/2007 10:10:00 ÖS  
Anonymous Adsız said...

selam
Biraz eski bir tarife yorum bırakıyorum ama olsun:) bu tarifi mutlaka denemek istiyorum ama yaprak jelatinle yapıcam.Kaç yaprak jelatine denk geliyor acaba?ve saklanma süresi ne kadar

8/21/2007 04:11:00 ÖS  
Blogger raybanoutlet001 said...

michael kors outlet
michael kors handbags
jordan shoes
ugg outlet
fitflops
nike shoes
carolina jerseys
adidas nmd
valentino outlet
nike outlet

8/21/2017 10:28:00 ÖÖ  
Blogger qqqqqq said...

yeezy boost 350 v2
nike blazer
snapbacks wholesale
kate spade outlet online
moncler uk
pandora outlet
cheap jordans
cheap basketball shoes
coach factory outlet

6/20/2018 04:15:00 ÖÖ  
Blogger 5689 said...

zzzzz2018.8.1
christian louboutin outlet
nike shoes for men
ugg boots clearance
christian louboutin shoes
longchamp outlet
michael kors
fitflops
converse trainers
polo ralph lauren outlet
canada goose outlet

8/01/2018 06:57:00 ÖÖ  
Anonymous Cara Mengobati Penyakit Lipoma said...

thanks you the article really helped me. I hope the articles that are made are useful for all of us.

Cara Mengobati Kaki Gajah Dengan Bahan Alami Paling Ampuh
Cara Mengobati Demam Pada Anak Yang Tak Kunjung Sembuh
Cara Mengobati Penyakit Thalasemia

8/13/2018 06:24:00 ÖÖ  

Yorum Gönder

<< Home

Free Web Site Counter
Website Counter