Birkaç gündür blog aleminden uzak kalsam da mutfaktan uzaklaşamadım elbette. Pazartesi akşamı Elif biraz ateşlendi. Ben de işi gücü bir yana bıraktım, 3 gündür O'nunla birlikteyim. Gözümün önünde olmayınca içime sinmiyor. Yuvaya gitmedi haliyle, çok keyifsiz ve de iştahsız. Artık O'na bir yudum yemek yedirebilmek için mutfakta yapmadığım cambazlık kalmadı. Zaten çok iştahsız olan bir çocuk, üstüne bir de hastalanınca o da kalmıyor tabii. Ama dün o kadar ateşe ve iştahsızlığa rağmen yesin diye yaptığım sevdiği yemekleri yemek yerine, benim test ettiğim ya da ilk defa denediğim şeylerden yedi. Böylece anladım ki, yemez diye önyargıyla çocuklara vermediğimiz bir çok yemeği, belki de çok severek yiyecekler.
Lafı fazla uzatmadan dün denediğim bir yemekten bahsedeceğim. Ben polentayı çok severim. Bende gluten alerjisi başgösterdiğinden beri, glutensiz yaşamayı öğrendim ve reçetelerimi de ona göre hazırladım hep. (Gluteni daha etraflıca anlatacağım size...) İşte bu dönemlerde tanıştığım polenta, hep acil durum yemeği oldu benim için. Dün de, daha önce denemediğim bir çeşniyle denedim. Mantar, soğan ve kazayağı ile hazırladığım polentanın malzemeleri ve hazırlanışı şöyle:
250 gr. mısır unu
1 lt. su
1.5 tatlı kaşığı tuz
zeytinyağı
1 adet kuru soğan
500 gr. kazayağı
250 gr mantar
karabiber
kırmızı pul biber
Büyükçe ve derin bir tavaya biraz zeytinyağı ekleyin ve piyazlık doğradığınız kuru soğanı bu yağda hafifçe kavurun. Hemen ardından doğradığınız mantarları ekleyin, karabiber ilavesinden sonra, kuvvetli ateşte kavurun ki mantarlar fazla su salmasın. Ayıklayıp yıkadığınız ve suyunu süzdürdüğünüz kazayaklarını doğrayıp tavaya ekleyin. Hepbirlikte bir süre karıştırarak kavurun. Otlar solup, soğan ve mantarlar kavrulunca tavayı ateşten alıp soğumaya bırakın. Bu arada fırını 180C ye ayarlayın, ısınsın.
Derin bir tencerede, 1 lt suya tuzu ekleyip kaynatın. Su kaynayınca, bir yandan çırpma teliyle hızlıca karıştırırken, bir yandan da mısır ununu azar azar suya ilave edin. Mısır ununu önceden elerseniz topaklanmaya bir nebze engel olur ama, en önemli etken çok iyi karıştırmaktır. Bu karıştırma evresi hiç bitmeyecekmiş gibi gelebilir ama kısa zamanda kıvam aldığını göreceksiniz. Unun tamamı bitince bir süre daha hızla karıştırmaya devam edin. Polentanız iyice koyulaşınca ocaktan alın, tencerenin kapağını kapatın ve 15 dk kadar dinlendirin.
Fırın kabınızı hafifçe yağlağın, polentanın yarısını kabın yüzeyine eşit olarak yayın. Hazırladığınız kazayağı, soğan ve mantarlı içi eşit olarak üzerine ekleyin ve polentanın kalan yarısıyla, kabın üzerini tamamen kapatın. En üste biraz zeytinyağı ve kırmızı pul biberle hazırladığınız sosu gezdirip, elinizle hafifçe yüzeye dağıtın. Yaklaşık 40 dk. üzeri kızarıncaya kadar fırınlayın. Piştikten sonra servis yapmak için biraz ılınmasına izin verin.
Afiyet olsun.
Sıkça hazırladığım mısır unlu kekler, bana hep babaannemin yaptığı ve benim ölmeden bir türlü tam tarifini alamadığım "şakşak"ı hatırlatır bana. Şak şak adını kendisi koymuştu. Sizin için kesin tarifi öğrenmeye çalışacağım, umarım annem biliyordur. Ama özünde mısır unu ve suyla hazırlanan bir bulamaç var. Bulamaçın yarısı tepsiye yayılıyor, arasına ısırgan otlu bir iç ve üzerine bulamaçın kalan yarısı... Şak şak adını alışı ise, böreğe yapılan son müdahaleden. Zeytin yağı ve kırmızı biber karşımına batırdığınız ellerinizi bumaçın üzerine bastırarak düzleştiriyorsunuz ve gerçekten de şak şak diye sesler çıkıyor. Soğukken tavsiye etmem, ama sıcak sıcak, çayın yanında nefis oluyor.
Artık babaannemden orjinalini yeme şansım olmadığı için, deneye deneye reçetenin en yakınını bulmak bana düşüyor. Sağlıklı günler...
9 Comments:
çok merak ettim ben bunuuuu:)
Merhaba, kardeşinizin (Papatya) bana gönderdiği mailden bir gün önce tesadüfen keşfetmiştim blogunuzu. Benzer yanlarımız olduğunu yazmıştı kardeşiniz, ben de öyle olduğunu farkettim yazılarınızı okurken! Ben blogunuzdan çok keyif aldım, belki siz de bir fincan kahve içmek için bana uğrasınız?
sibelinkahvesi.blogspot.com
Sevgiler...
Sevgili Sibel,
Ben de seni yakın zamanda keşfettim ve çoktan hergün uğradıklarımın arasına ekledim bile... Sayfana misafir olurken, misss gibi kahve kokusunu duyar gibi oldum. Sen de her zaman uğra. Sevgiyle kal.
bahar
Bahar merhaba,
Ne kadar güzel bir site olmuş.
Tebrik ederim.Şimdi alışverişe çıkıyorum.Mantara bayılırım ve bunu mutlaka denemem lazım.Çok öpüyorum.
Havva
Sevgili Havva,
buralarda karşılaşmak ne güzel. Kendine sıcak gelen tarifleri dene mutlaka... Seni çok öpüyorum, kızlara selamlar...
bahar
instyler curling iron
michael kors outlet
polo ralph lauren
coach factory outlet
michael kors outlet
hollister clothing
michaek kors handbags
marc jacobs
tory burch sale
louis vuitton handbags
michael kors outlet
louis vuitton bags
gucci shoes
ugg boots on sale
coach outlet
michael kors outlet
jordan concords
coach outlet online
louis vuitton handbags
christian louboutin outlet
oakley sunglasses
north face jacket
ralph lauren uk
ugg boots outlet
vans shoes
louis vuitton bags
air jordan retro
cheap oakleys
hollister co
nike running shoes
20151203yuanyuan
It is great to have visited your website. Thanks for sharing useful information. And also visit my website about health. God willing it will be useful too
Obat Pelancar Haid paling Ampuh
Cara Menghilangkan Bopeng Bekas Jerawat
Pengobatan Herbal Rematik/Rheumatiod Arthritis
Obat Herbal Walatra Berry Jus
Cara Mengobati Telapak Kaki Berlubang
Obat Koreng Bernanah Alami
افضل شركة تنظيف خزانات بجازان
افضل شركة تنظيف مكيفات بجازان
افضل شركة رش مبيدات بجازان
افضل شركة تنظيف منازل بجازان
افضل شركة تنظيف بجازان
افضل شركة تنظيف شقق بجازان
افضل شركة تنظيف كنب بجازان
افضل شركة نقل اثاث بجازان
.....................................
Fetish porn videos movies fetiş porno gangban sex, hızlı sikişen gençler acımasız
Yorum Gönder
<< Home